FloraHolland


Januari Februari Maart

---

Weekbericht bolbloemen week 10

FLORAHOLLAND (15 maart 2005) - Week 10 van 2005 kan de boeken in als een rustige 'tussenweek'. Het winterweer trok langzaam weg en de bloemenprijzen wisten zich redelijk te handhaven. In vergelijking met week 9 daalden de prijzen van bolbloemen gemiddeld met ongeveer 1 cent/steel. Vergelijken we week 10 van dit jaar echter met dezelfde week van 2004, dan deden we het dit jaar weer 1 cent/steel beter. Met name dit laatste feit is opmerkelijk, omdat de Engelse moederdag (viel toen op 21 maart) in aantocht was.
Pasen valt dit jaar vroeg (27 en 28 maart), zodat verwacht mag worden dat de vraag in de loop van de komende week verder zal aantrekken. Met name gele bloemen zullen in trek zijn. Ook het weer lijkt de komende week mee te werken aan de bloemenhandel; de lente is in aantocht!

Tulpen
Afgelopen week stonden er ca. 28,5 miljoen tulpen op de klok van vestiging Rijnsburg, die gemiddeld maar liefst 0,152/st. hebben opgebracht. Ondanks het feit dat Engelse moederdag en Russische vrouwendag voorbij zijn, blijft de prijsvorming van de tulpen boven verwachting. Het aantal stuks lag deze week 12% hoger dan in dezelfde week van vorig jaar; de gemiddelde prijs -die vorig jaar met 0,145/st. al goed was- viel nog eens 0,007/st. hoger uit! Overigens is Engelse moederdag altijd drie weken voor Pasen, dus is een goede vergelijking met vorig jaar moeilijk te maken. Echter, de verschillende acties bij GWB's, en de goede verkopen bij detaillisten, leiden tot een grote vraag naar tulpen, zodat de grote aantallen zeer vlot van de hand gaan. Absolute topper was de parkiettulp 'Blue Parrot'; de 1.850 aangevoerde stelen lieten een middenprijs van 0,845/st. noteren. Ook 'Kingsblood' bracht met bijna 0,65/st. een prima prijs op. Qua aanvoer moet het vooral komen van de bekende cultivars als 'Leen van der Mark' (2 mln. stelen), 'Monte Carlo' en 'Yokohama' (beide ruim 1,8 mln. stelen).

In Naaldwijk kwamen er bijna 7 miljoen tulpen voor de klok; vorig jaar waren dat er in de verslagweek nog een kleine 5,8 mln. stuks. De middenprijs viel met 0,151 fractioneel hoger uit dan in week 10 van 2004. Deze vestiging kent over het algemeen een wat 'vlakker' prijsverloop met minder pieken en dalen. 'Avignon' bracht met precies drie dubbeltjes per steel het meeste op, gevolgd door de parkiettulpen 'White Rebel' ( 0,292/st.) en 'Flaming Parrot' ( 0,287/st.). Op vestiging Bleiswijk stond het aanbod van tulpen wat onder druk (-3,3%); wel leidde dit tot een betere prijsvorming dan vorig jaar, met bijna 0,14/st. was dit een kleine 6% hoger. In Eelde ging het de tulpenafzet voor de wind; de 767.400 tulpen lieten een middenprijs afdrukken van 0,146/st., bijna een volle cent meer dan in dezelfde week van 2004.
Vestiging Venlo bleef niet achter; een klokaanbod van bijna 1,4 stelen betekende een toename van ruim 19%. Dankzij een zeer goede vraagontwikkeling noteerden de tulpen gemiddeld bijna 0,15/st.; dit betekende 1,5 cent hoger dan in week 10 van 2004. Acties van met name grootwinkelbedrijven met tulpen in het middenpunt lijken hun vruchten volop af te werpen.
Ook het Bemiddelingsbureau deed in de verslagweek goede zaken. De bemiddelde hoeveelheid viel tweederde groter uit dan in 2004 en de prijs lag daarbij op een iets hoger niveau.

Lelies

Het totale veilingaanbod van lelies onderging op vestiging Naaldwijk weinig verandering. Van de Longiflorum kwam er behoorlijk minder (-11,4%), terwijl er van de andere varianten juist meer kwamen. De LA-hybriden en Oriëntals werden beter betaald; de prijzen van de Aziaten en de Longiflorums stonden daarentegen wat onder druk. Bij de grootste groep, de Oriëntals, was 'Le Reve' met een kleine 100.000 takken het belangrijkst, gevolgd door 'Muscadet' en 'Helvetia'. Op vestiging Rijnsburg zat het klokaanbod van lelies in de lift; in totaal kwam dit uit op ruim 1 miljoen takken (+21%). Op de Longiflorums na, kwamen er van alle groepen fors meer. De prijsvorming van de meeste groep was redelijk stabiel, alleen de Longiflorums noteerden met ruim 0,80/st. bijna een stuiver hogen dan in week 10 van 2004. Ook op vestiging Rijnsburg vormen de Oriëntals de grootste groep. 'Helvetia' voert hier met bijna 49.000 stelen de lijst aan; hierna komen 'Le Reve' en 'Alliance'.

De veilingaanvoer van narcissen met blad bleef op Rijnsburg ook in week 10 nog sterk achter bij het vorige seizoen (-46,4%). Het prijspeil lag met een kleine 0,13/st. bijna 30% hoger dan in 2004. Wellicht kan de paasafzet dit product de komende periode nog een extra stimulans geven. Op vestiging Naaldwijk zakte het klokaanbod van dit product terug tot 412.650 stelen; vorig seizoen waren dit er in diezelfde week nog een kleine 877.000 stuks. Dit had zijn weerslag op de prijsvorming: werd in 2004 de 0,09 per steel niet gehaald, nu stopte de wijzer van de klok op gemiddeld 0,11/st.

In de verslagweek kwamen er in Naaldwijk ruim 1,3 miljoen anemonen voor de klok; vorig jaar waren dit er nog ruim 1 miljoen. De middenprijs lag ongeveer op het niveau van 2004. De prijzen liepen sterk uiteen: van 0,204/st. voor de blauwe Mariannes tot nog geen 0,04/st. voor de rode Galil.
Op Rijnsburg bedroeg het anemonenaanbod ruim 800.000 stelen (+14,5%); de middenprijs viel met 0,102/st. dankzij een goede vraag ruim 2 eurocent per steel hoger uit.
Bij de hyacinten viel de klokaanvoer op Rijnsburg 6% groter uit. De prijzen stonden onder druk en met 0,282/st. leverde dit product gemiddeld 5% minder op dan in week 10 van 2004. De Irisprijzen piekten nog steeds. Op vestiging Naaldwijk was het veilingaanbod met 711.500 stelen weliswaar ruim de helft kleiner dan vorig jaar; de gemiddelde prijs lag met 0,18/st. ruim anderhalf keer zo hoog als vorig jaar. Op Rijnsburg was een vergelijkbare ontwikkeling zichtbaar.
De afzet van ranonkels verliep ook in de verslagweek positief. Op vestiging Rijnsburg werden er ruim 1 miljoen stelen geveild (+11,7%) en dankzij een aanhoudend goede vraag noteerde dit product een middenprijs van 0.135/st (+30%). Op Naaldwijk viel de prijs voor dit product 23,5% hoger uit; hier kromp het klokaanbod t.o.v. vorig seizoen echter bijna 21% in.

Bol-op-pot

De afgelopen week was de aanvoer van bol-op-pot bijna 30% groter dan een jaar geleden. De prijsvorming bleef onder druk staan en de gemiddelde prijs daalde met 13%. Vooral de hyacinten hadden het nog steeds moeilijk . De aanvoer van hyacinten nam met 19% toe, terwijl de gemiddelde prijs daalde met 33%.
Bij de narcissen zien we een ander beeld. De aanvoer hiervan steeg met 19%; de gemiddelde prijs daalde slechts met 3%. Eenzelfde beeld bij Muscari; hier nam de aanvoer toe met 11% en de gemiddelde prijs daalde ook met 3%.
Dat de vraag naar hyacinten niet groot is, blijkt wel uit de afzet bij het Bemiddelingbureau. Deze daalde met 50% naar 90.000 stuks, terwijl de aanvoer bij de klokken toenam met 85% tot ruim 360.000 stuks. Bij de andere producten zien we een meer gelijkmatige verdeling van de aanvoer over klok en Bemiddelingsbureau.


---