Gemeente Grootegast


Nieuwe regeling voor verbranden van snoeihout

In de afgelopen jaren heeft de gemeente Grootegast uitsluitend toestemming verleend voor het verbranden van snoeihout tijdens de Paasdagen ("paasvuur"). Als gevolg van een wijziging van de Wet milieubeheer heeft de gemeente meer mogelijkheden gekregen om verbranden van snoeihout toe te staan. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor beleidsregels opgesteld.

De belangrijkste zaken uit deze beleidsregels zijn de volgende: § de mogelijkheid om snoeihout te verbranden is niet meer beperkt tot de paasdagen; verbranden (met ontheffing) kan nu een groot deel van het jaar. Er wordt geen ontheffing verleend om snoeihout te verbranden in de maanden juni, juli en augustus
§ er wordt alleen ontheffing verleend voor verbranden van snoeihout in het buitengebied. Het snoeihout moet afkomstig zijn van houtsingels (dus geen tuinafval)
§ als de brandbult minder dan 30 m3 is gelden de volgende afstandeisen:

- 100 meter tot bos

- 25 meter tot een houtsingel/bomen

- 100 meter tot gebouwen/bouwwerken, opslagplaatsen van oogstproducten en opslagplaatsen van veevoeders van derden
- 50 meter tot eigen gebouwen/bouwwerken, opslagplaatsen van oogstproducten en opslagplaatsen van veevoeders

§ in de ontheffing wordt een periode van 1 maand gegeven waarin het verbranden mag plaatsvinden

Een aanvraag voor een ontheffing moet minimaal 3 weken voorafgaand aan de voorgenomen datum van verbranden worden ingediend. In de aanvraag kunt u aangeven in welke periode (maximaal 1 maand) u wilt gaan verbranden. Een aanvraagformulier is verkrijgbaar bij de Balie van de Sector Ruimte in het gemeentehuis. U kunt het aanvraagformulier ook vinden op de website van de gemeente Grootegast (www.grootegast.nl). U vindt het formulier ("ontheffing branden") onder het menu Diensten en producten, onderdeel formulieren. Bij een aanvraagformulier moet een situatietekening worden gevoegd waarop de locatie van de brandbult is aangegeven. Voor het verlenen van een ontheffing worden geen leges in rekening gebracht.

Verbranden van snoeihout zonder ontheffing of in strijd met voorschriften van een ontheffing is strafbaar op grond van de Wet Economische Delicten. Een boete bedraagt minimaal EUR 150,- bij kleine hoeveelheden snoeihout en kan fors hoger zijn naarmate de hoeveelheid groter is.

---

(c) 2003 Gemeente Grootegast