FNV

FNV Bondgenoten: afspraken gezond werken in onderhandelingsresulta

In het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe CAO bij Unilever zijn vanochtend afspraken gemaakt over de ketenaanpak voor gezond werken. FNV Bondgenoten is verheugd dat er afspraken liggen over preventie van arbeidsongeschiktheid, reïntegratie en inkomenszekerheid in de eerste zeven jaar van arbeidsongeschiktheid.
Daarnaast zijn afspraken gemaakt over de kinderopvangregeling, inkomen en pensioenen.

Coördinator arbeidsvoorwaarden en pensioenen van FNV Bondgenoten Anja Jongbloed: "Unilever krijgt een gezonde CAO. We hebben een integrale aanpak van arbeidsongeschiktheid afgesproken. Als mensen ziek worden, dan heeft Unilever een reïntegratieplicht en is er voor de mensen zeven jaar inkomenszekerheid."

Die inkomenszekerheid bestaat uit een loondoorbetaling van 100% in het eerste half jaar van ziekte, 90% in het tweede halfjaar en 85% in het tweede ziektejaar. In de periode daarna hangt de aanvulling af van de mate waarin mensen weer kunnen werken. "Hier wordt mee voorkomen dat mensen na tweeëneenhalf jaar op straat en in de bijstand terecht komen, "aldus Jongbloed.

Rond de kinderopvang is afgesproken dat, als de werkgever van de partner geen bijdrage in de kosten levert, Unilever eenderde van de kosten van kinderopvang betaalt. De werknemers van Unilever krijgen per 1 maart 2005 een structurele loonsverhoging van 1,25%. Ook over het aanpassen van de pensioenregeling aan het nieuwe fiscale kader is een afspraak gemaakt. Jongbloed: "Unilever heeft toegezegd om bij de komende onderhandelingen over het ombouwen van de regeling, de maximaal beschikbare fiscale ruimte te willen gebruiken om de pensioenleeftijd te verslepen. Het blijft daardoor mogelijk voor de mensen om eerder te stoppen met werken dan met 65 jaar."

De CAO Unilever geldt voor zo'n 3300 werknemers en moet gaan lopen van
1 maart 2005 tot 1 maart 2006. Het onderhandelingsresultaat wordt binnenkort aan de leden voorgelegd.