Commissie Gelijke Behandeling

15-03-2005 Personeelsvacatures met 'kale' leeftijdsgrenzen verboden

Actie tegen verboden advertenties

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft geoordeeld dat werkgevers die een advertentie met (niet gemotiveerde) leeftijdgrenzen plaatsen, in strijd met de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd (WGBL) handelen. Het stellen van leeftijdseisen is alleen toegestaan als daar een goede rechtvaardiging voor is. De motivering moet conform de wet worden vermeld in de advertentie.

Tegen verschillende werkgevers waren klachten ingediend door personen die wilden solliciteren op een personeelsadvertentie, maar niet voldeden aan de daarin gestelde leeftijdsgrenzen. De WGBL verbiedt uitdrukkelijk het openlijk aanbieden van vacatures met vermelding van (niet-gemotiveerde) leeftijdsgrenzen. Dit geldt zowel voor het plaatsen van advertenties in kranten, als op een website. Niet alleen werkgevers zijn hieraan gebonden, ook uitzendbureaus en bemiddelingsorganisaties.

Zo oordeelt de Commissie dat de Centrale Organisatie voor Werk en Inkomen (CWI) in strijd handelt met de WGBL door op haar website een vacature te plaatsen voor een transportplanner van maximaal 35 jaar, zonder motivering van deze leeftijdsgrens.
In geding was de vraag of de CWI verantwoordelijk is voor de inhoud van advertenties die door werkgevers op hun website zijn geplaatst. De CWI meende dat die verantwoordelijkheid rust op de werkgever en dat zij bovendien, gelet op grote aantallen en de snelheid van het medium, niet alle advertenties op de website behoeft te controleren op strijdigheid met de WGBL. De CGB oordeelt dat het verbod tot het maken van onderscheid naar leeftijd bij het aanbieden van werk en bij de arbeidsbemiddeling zich ook richt tot de CWI. De CWI beheert immers de website en heeft als hoofdtaak arbeidsbemiddeling. Nu op de website vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht, worden juist gelet op de specifieke taak van de CWI de activiteiten op de website aangemerkt als zowel het aanbieden van arbeid als arbeidsbemiddeling.

Er verschijnen nog steeds zeer veel advertenties met kale leeftijdsgrenzen. Juist deze week start het Expertisecentrum Leeftijd en Maatschappij (LBL) en een aantal antidiscriminatiebureaus een actie waarbij zij werkgevers benaderen die in strijd met de wet handelen. Ook geven zij aanwijzingen hoe wel te opereren. Zie ook www.leeftijd.nl/LBL_gaat_werkgevers_voorlichten.html.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Commissie Gelijke Behandeling (CGB)
Silvia Rollfs of Roelofs, Communicatieadviseur
T 030 888 38 88 of 06-481 300 42

Relevante oordelen: 2005-32, 2005-33, 2005-36, 2005-37 Alle oordelen zijn terug te vinden op de site van de CGB (www.cgb.nl). Rechtsboven kunt u het nummer invoeren. U krijgt een korte tekst, vervolgens een samenvatting en kunt doorklikken naar het volledige oordeel.

Kleinesingel 1-3 | Postbus 16001 | 3500 DA Utrecht | T 030 888 3883 | info@cgb.nl