Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

parlementaire stukken - Antwoorden op kamervragen over Schiphol, de spil in mensensmokkel

Antwoorden op kamervragen over Schiphol, de spil in mensensmokkel

15 maart 2005

Antwoord van minister Externe link Donner (Justitie), mede namens de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie op vragen van de leden Externe link Van Fessem en Externe link Van Haersma Buma (beiden CDA) over Schiphol, de spil in mensensmokkel. (Ingezonden 21 januari 2005)

---


1. Vraag

Bent u bekend met het artikel «Schiphol spil in mensensmokkel»? 1)


1. Antwoord

Ja.


2. Vraag

Klopt het artikel wat betreft de genoemde aantallen betrokken medewerkers en betrokken illegalen?


2. Antwoord

In de periode januari 2000 tot en met oktober 2004 zijn door het Sluisteam Grens en het Sluisteam Justitiële Dienst van de Koninklijke Marechaussee (KMar) 675 personen aangehouden in verband met aan mensensmokkel gerelateerde misdrijven. Het gaat hierbij om 63 medewerkers van Schiphol. Ik merk hierbij op dat op de luchthaven Schiphol ongeveer 50.000 personen werkzaam zijn. Ik beschik niet over gegevens over het aantal illegalen dat bij deze incidenten betrokken is geweest.


3. Vraag

Hoe is de controle van werknemers op Schiphol vormgegeven? In welke mate wordt er gebruikt gemaakt van instrumenten als bijvoorbeeld genoemd in de wet BIBOB?

3. Antwoord

Alle Schipholmedewerkers die toegang hebben tot het beveiligde gedeelte van de luchthaven Schiphol (Airside), zijn voorzien van een Schipholpas met specifiek toegekende autorisatie. Aan de verstrekking van een Schipholpas gaat een veiligheidsonderzoek vooraf. Dit onderzoek vindt plaats omdat alle functies op het beveiligde gedeelte van de luchthaven zijn aangemerkt als een vertrouwensfunctie in de zin van de Wet Veiligheidsonderzoeken. In artikel 7 van deze wet zijn de criteria opgenomen aan de hand waarvan het veiligheidsonderzoek wordt uitgevoerd. Het veiligheidsonderzoek omvat een onderzoek naar de justitiële gegevens van betrokkene, de (politieke) activiteiten die de veiligheid van de Staat en de rechtsorde in gevaar kunnen brengen, alsmede een onderzoek naar de persoonlijke gedragingen en omstandigheden. Wanneer de resultaten van het veiligheidsonderzoek geen bezwaren voor tewerkstelling opleveren, wordt de toegangspas verstrekt. De werknemers op Schiphol worden daarnaast onderworpen aan verschillende vormen van controles (zowel fysiek, als geautomatiseerd) wanneer zij het beveiligde gedeelte van de luchthaven betreden. Deze controlemaatregelen worden op dit moment verder aangescherpt door invoering van een nieuwe toegangspas. De pas wordt voorzien van een biometrisch kenmerk (de iris) waardoor de pas onlosmakelijk verbonden is aan de drager. Pasmisbruik behoort dan uitgesloten te zijn. In 2006 zal de invoering van de nieuwe toegangspas zijn voltooid. Zoals aangekondigd op 1 maart jongstleden wordt de invoering hiervan zoveel mogelijk bespoedigd. De Wet BIBOB wordt aangewend in geval van aanvragen voor subsidies, vergunningen en aanbestedingen en is op de onderhavige problematiek niet van toepassing.


4. Vraag

Moet deze controle aangepast worden naar aanleiding van de in het artikel genoemde cijfers?

4. Antwoord

In mijn antwoord op vraag 3 ben ik ingegaan op de huidige controlemaatregelen en de verdere aanscherping daarvan.


5. Vraag

Gaat het bij het oprollen van de criminele organisaties achter de mensensmokkelaars om Nederlandse of buitenlandse organisaties?

5. Antwoord

Mensensmokkel is een delict met internationale dimensies. Hierbij zijn zowel buitenlandse als Nederlandse organisaties betrokken.


6. Vraag

Welke aanvullende maatregelen worden genomen om deze organisaties aan te pakken?

6. Antwoord

In juni 2004 zijn op de luchthaven Schiphol de teams van de KMar ter bestrijding van onder meer mensensmokkel en documentenfraude verdubbeld in personele zin. Ook zijn landelijk twee grote rechercheteams bij de KMar gevormd specifiek ter bestrijding van deze vorm van misdaad. Tevens vormt de aanpak van mensensmokkel één van de speerpunten in de bestrijding van georganiseerde misdaad en is het een aandachtsgebied van de nationale recherche.


7. Vraag

Wat is met de personen die op deze wijze illegaal Nederland zijn binnengekomen gebeurd?

7. Antwoord

Kenmerk van illegaal verblijf is dat het zich onttrekt aan het zicht van de overheid. Derhalve kan niet worden geregistreerd wat er gebeurt met personen die zich op onrechtmatige wijze toegang hebben verschaft tot Nederland. In gevallen waarbij op projectmatige basis onderzoek wordt verricht naar criminele samenwerkingsverbanden en dit onderzoek leidt tot ontdekking van binnengekomen illegalen worden zij zo mogelijk opgespoord en in samenwerking met de politie afgehandeld.


1) Algemeen Dagblad, 19 januari jl.