Gemeente Eindhoven

Persbericht: 15 maart 2005, no. 56

Geen oppervlaktewater in Frederika van Pruisenweg

Naar aanleiding van de resultaten van een bewonersenquête in de Frederika van Pruisenweg heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag besloten om in deze straat geen oppervlaktewater aan te leggen.

Tijdens een bewonersbijeenkomst op 2 maart heeft wethouder Van Eerd toegezegd dat er geen oppervlaktewater in de Frederika van Pruisenweg zou komen, als niet 60% van de bewoners hierachter zou staan. Uit een enquête onder de bewoners is gebleken dat 55% van hen geen oppervlaktewater in hun straat wil. Het college heeft daarom besloten om de Nieuwe Gender in de Frederika van Pruisenweg ondergronds aan te leggen.

De gemeente betreurt het dat er onder bewoners blijkbaar onvoldoende vertrouwen was dat mogelijke problemen, zoals veiligheid voor kinderen of overlast door ongedierte en vuil water, in de ontwerpfase konden worden opgelost. Zo zal er hard gewerkt worden aan een goede waterkwaliteit van de Gender door bijvoorbeeld de Gendervijver uit te baggeren en een goede doorstroming aan te brengen in het water. Uit ervaringen elders in het land en in Eindhoven blijkt dat oppervlaktewater, mits goed vormgegeven, geen groot risico hoeft op te leveren voor kinderen.

De Nieuwe Gender is de eerste van een aantal waterstructuren die in Eindhoven moeten worden teruggebracht om de waterproblematiek in de stad aan te pakken. Oppervlaktewater blijft hierbij de voorkeur krijgen omdat hiermee de grondwateroverlast en de berging van water tijdens hevige regenval het beste kan worden opgelost.

© 2005 Gemeente Eindhoven