De Unie


Zuivelconcern mag gepensioneerden benadelen
15/03/2005

De Unie legt zich neer bij uitspraak rechter

Assen, 15 maart 2005 - De Kantonrechter te Meppel heeft op 27 januari 2005 uitspraak gedaan in de door De Unie aangespannen rechtszaak jegens Friesland Coberco Dairy Foods (FCDF, thans Royal Friesland Foods) inzake de indexering van de pensioenen van gepensioneerden. De Kantonrechter heeft de vordering van De Unie afgewezen. De Unie heeft nu besloten zich neer te leggen bij de uitspraak van de Kantonrechter.

De Unie stapte naar de rechter om een volledige indexatie voor gepensioneerden van het zuivelconcern af te dwingen. Over de jaren 2002 en 2003 werden de pensioenen geïndexeerd naar de richtlijnen van de verzekeringsmaatschappij waar het zuivelconcern de pensioenen heeft ondergebracht. Het verzekeringsbedrijf indexeerde in 2002 slechts 1,9% en in 2003 1,4% terwijl dat volgens de lopende CAO in beide jaren minstens 3% zou moeten zijn.

De kantonrechter heeft overwogen dat werknemers die uit dienst zijn getreden voor inwerkingtreding van de bepalingen van de CAO geen aanspraak kunnen maken op die bepalingen. Dit betekent dat gepensioneerden geen aanspraak kunnen maken op de in de CAO opgenomen indexeringsbepaling. Een dergelijke gebondenheid vloeit ook niet voort uit de Wet op de CAO. De ex-werknemers zijn immers ook niet meer betrokken bij de CAO. Slechts de werknemers die na de inwerkingtreding van deze CAO bepalingen met pensioen (zijn) (ge)gaan kunnen aan die CAO en Pensioenregeling een (toekomstige) aanspraak op indexering ontlenen.

Vakbondsbestuurder George Kruithof namens De Unie: âDe Unie is teleurgesteld over de uitspraak. Maar los daarvan is er nu wel duidelijkheid geschapen door de rechter. Eenzelfde overweging is onlangs ook door een andere rechter in een gerechtelijke procedure van de Vereniging van gepensioneerden van Campina tegen het Pensioenfonds van Campina uitgesproken. Mede op basis daarvan zal De Unie zich dan ook neerleggen bij het vonnis van de kantonrechter.â

De procedure ging over de vraag of FCDF gehouden is de ingegane pensioenen en slapersrechten jaarlijks te indexeren tot maximaal 3% CPI laag, indien de pensioenverzekeraar tot een lager percentage heeft geïndexeerd. De Unie heeft zich daarbij op het standpunt gesteld dat die indexeringsverplichting zich uitstrekt tot de rechthebbenden ingevolge de op de CAO inzake Pensioenen voor de Zuivelindustrie (1 april 1999 tot en met 31 maart 2004) gebaseerde pensioenregelingen. Dit zijn alle ex-werknemers van FCDF, die hebben deelgenomen aan deze pensioenregelingen.

FCDF stelde zich daarentegen op het standpunt dat die verplichting enkel geldt voor de tijdens de looptijd van de CAO uit dienst getreden werknemers.

* De Unie stelt Friesland Coberco ultimatum (persbericht 10 maart 2004)