Gemeente Lopik

Onderwerp: Landmacht houdt militaire oefening in Lopik

Van 15 maart 2005 tot en met 18 maart 2005 zal de Koninklijke Landmacht een militaire oefening houden in de gemeente Lopik onder de naam Lizard Prepare. Een eenheid van het Commando Luchtdoelartillerie Ede zal met het oog op uitzending naar Bosnië (voormalig Joegoslavië) in het kader van de Eufor2-vredesmissie oefenen met onder andere het instellen van zogenaamde road-blocks (wegversperringen). Om het realiteitsgehalte van oefeningen te vergroten, worden onderdelen van de oefening niet op oefenterreinen en kazernes, maar in steden en dorpen gehouden.

Wat betekent dit voor Lopik?

Op donderdag 17 maart 2005 wordt de Damweg ter hoogte van de watertoren vanaf 10.00 uur voor enige uren afgesloten. Automobilisten mogen passeren, maar alleen als zij aan de oefening meewerken door hun voertuig ter beschikking te stellen voor inspectie op de aanwezigheid van wapens. In andere gevallen zal men om moeten rijden. Verkeer over het fietspad wordt niet toegestaan en de politie zal daar op toezien.

Verder wordt tijdens de oefening verkeer op de Lekdijk Oost bij Lopikerkapel vanuit militaire voertuigen geobserveerd. Tenslotte wordt geoefend op het bedrijfsterrein Lopik, waar twee bedrijven hun medewerking aan de oefening hebben toegezegd. Het is mogelijk dat zich ook elders op het bedrijfsterrein groepen militairen met wapens, overigens zonder munitie, en legervoertuigen zullen ophouden gedurende de oefening.

Alle oefenactiviteiten zullen overdag plaatsvinden. Er zal worden geoefend door ongeveer honderd manschappen en er worden in totaal 13 wielvoertuigen en 7 gepantserde rupsvoertuigen van het type YPR ingezet. Geprobeerd wordt het verkeer zo weinig mogelijk hinder te laten ondervinden.

European Union Forces 2 (Eufor2)

Eufor2 staat voor European Union Forces. De totale troepensterkte van Eufor2 is 1800 militairen. Nederland levert iets meer dan 500 militairen voor deze missie. Eufor is een vervolg op respectievelijk IFOR en SFOR. Vanaf 2 december 2004 heeft de NATO de missie overgedragen aan de Europese Unie. De wederopbouw van Bosnië is nog steeds in volle gang. Het Bosnische openbaar bestuur en overheidsinstellingen zijn geherstructureerd en de strijdkrachten van de voormalig strijdende partijen zijn sterk gereduceerd. Mede hierdoor zijn de SFOR troepen de afgelopen jaren sterk afgebouwd. Inzet blijft echter voorlopig nog noodzakelijk, omdat de slechte economische toestand een voedingsbodem blijft voor georganiseerde misdaad, corruptie, extremisme en terrorisme.

Nederlandse bijdrage aan Eufor2

Nederland levert onder andere een infanterie en een logistieke eenheid. De Infanterie-eenheid wordt geleverd door 25 Luchtdoelartillerie uit Ede. De logistieke compagnie is een verzameling van verschillende logistieke elementen die afkomstig zijn van de Veluwe. Hierbij moet worden gedacht aan transporteenheden maar ook aan onderhoud en herstel. De Nederlandse militairen vertrekken medio april naar het inzetgebied en verblijven daar 6 maanden.

Lopik, 8 maart 2005