Provincie Flevoland




Provincie pakt illegale grondwateronttrekkingen aan

De Raad van State heeft het beleid van de provincie Flevoland, over het gebruik van het diepe grondwater, goedgekeurd. Dit houdt in dat het diepe zoete grondwater in Zuidelijk en een deel van Oostelijk Flevoland, het zogenoemde derde watervoerende pakket, exclusief is gereserveerd voor de openbare drinkwatervoorziening. Gebruik van dit grondwater voor andere doeleinden is niet toegestaan.

De provincie hecht groot belang aan het ontwikkelen en instandhouden van een zodanige grondwatersituatie dat een duurzaam gebruik van grondwater uit het derde watervoerend pakket gewaarborgd blijft. De provincie heeft, naast de intrekking van 50 vergunningen, hiervoor vorig jaar 11 illegale grondwateronttrekkingen laten beëindigen. Ook in 2005 zal de provincie zich inspannen om niet-vergunde onttrekkingen op te sporen en buiten gebruik te stellen.

De provincie Flevoland heeft onlangs een algemene aanschrijving gedaan aan bedrijven die zijn gelegen binnen het reserveringsgebied voor grondwater. Bedrijven worden eenmalig in de gelegenheid gesteld om een niet-vergunde bron vóór 15 maart 2005 bij de provincie te melden. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat tegen degene die voor deze termijn een niet-vergunde meldt, geen proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Na 15 maart 2005 zullen toezichthouders van de provincie Flevoland controles uitvoeren, gericht op het opsporen van niet-vergunde bronnen. Overeenkomstig het regionaal vastgestelde handhavingsbeleid zal dan bij constatering van een bij de provincie niet bekende bron, naast bestuursrechtelijke maatregelen proces-verbaal worden opgemaakt.