Universiteit van Amsterdam

Betrouwbaarder methode om hart-en vaatziekten te voorspellen


Promotie Geneeskunde


dinsdag 15 maart 14.00 uur

De verhouding tussen goed en slecht cholesterol werd tot nu toe beschouwd als de beste indicator om toekomstige hart- en vaatziekten te voorspellen. Matthijs Boekholdt toont aan dat de gehaltes van de apolipoproteïnes A-1 en B, grote eiwitten die cholesterol door het bloed vervoeren, een veel betrouwbaarder voorspelling opleveren. Daarnaast onderzocht hij de rol van CETP (cholesteryl ester transfer protein), dat ook betrokken is bij het vervoer van cholesterol. Bij een hoog vetzuurgehalte in het bloed, zoals bij patiënten met diabetes, zorgt een hoog gehalte van dit eiwit voor een grotere kans op coronair lijden.

S.M. Boekholdt: Genetic and biochemical risk factors in coronary artery disease. Promotoren zijn prof. dr. J.J.P. Kastelein en prof. dr. R.G.J. Peters.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.