Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
18 Vragen van de heer mr.C.J.P. Huijsman
(ingekomen 11 februari 2005)


Onlangs werd in de krant gewag gemaakt van het verbod aan de firma / familie Goes aan de Groenedijk te De Meern om nog langer producten te verkopen die niet van eigen teelt afkomstig zijn. Blijkens reacties die bij de raadsleden binnenkomen is de klantenkring, die speciaal voor de producten van Goes komt behoorlijk gepikeerd vanwege dit verbod. Het wordt niet alleen gezien als broodroof, maar ook als de zoveelste aantasting door de "grotestadsgemeente" Utrecht van het dorpse leven in De Meern.


Dit brengt mij tot de volgende vragen:

1. Bent u op de hoogte van de beslissing om de firma / familie Goes te verbieden nog langer producten in hun plattelandswinkel te verkopen die niet van eigen teelt afkomstig zijn ?
2. Kunt u aangeven op welke regeling dit verbod is gebaseerd ?
3. Kunt u aangeven waarom juist nu en niet al eerder op deze wijze door de gemeente is opgetreden ?
4. Is er mogelijk sprake van (door tijdsverloop of gewoonte) verkregen rechten door Goes ?
5. Is er een mogelijkheid in de regelgeving die voortzetting van de bedrijfsactiviteiten op het oude niveau mogelijk maakt ?


Antwoorden van Burgemeester en wethouders
(verzonden 15 maart 2005)


1. Ja, wij zijn hiervan op de hoogte.
2. Het perceel is gelegen in het gebied waarvoor het bestemmingsplan "Landelijk Gebied", almede de "1e partiële herziening van de voorschriften van het bestemmingsplan Landelijk Gebied" van kracht is. Op grond van dit bestemmingsplan heeft het perceel het perceel de bestemming Agrarische doeleinden ( "Boerderijen en Tuinderijen" ), tevens zijnde de bestemming Cultuurmonumenten en Agrarische doeleinden, productie gebied 2". Deze gronden zijn bestemd voor weide-, akker- of tuinbouw (al dan niet met glas) en fruitteelt en voor daartoe nodige gebouwen. Blijkens vaste jurisprudentie is verkoop van zelf geteelde producten niet in strijd met de agrarische bestemming, mits het gaat om verkoopactiviteiten die qua omvang en duur van ondergeschikte betekenis zijn ten opzichte van de primaire (agrarische) hoofdfunctie. Dit wordt aangemerkt als een ondergeschikte nevenactiviteit. Echter het vestigen van een zelfstandige detailhandelsonderneming is hiermee in strijd. Op grond van artikel 27A van het bestemmingsplan is het verboden gronden en gebouwen te gebruiken, in gebruik te geven of te laten gebruiken op een wijze of tot een doel strijdig met de in het bestemmingsplan aan de grond gegeven bestemming.
3. In februari 2004 hebben bewoners van de Groenedijk zich tijdens het spreekuur van wethouder Verhulst (CDA) beklaagd over de verkeersdrukte op de Groenedijk, de verscheidenheid aan artikelen die te verkrijgen zijn in de plattelandswinkel van de familie Goes en het uitblijven van handhaving ten opzichte van deze plattelandswinkel (strijdig met het ter plaatse vigerende bestemmingsplan). De gemeente heeft de plicht om handhavend op te treden tegen illegale situaties. Op 13 april 2004 heeft ons college dan ook besloten om in te stemmen met handhavend optreden tegen de illegaal gevestigde plattelandswinkel en de illegaal geplaatste reclameborden. Op verzoek van wethouder Lenting is aan de gebroeders Goes respijt gegeven om de illegale situatie in orde te brengen. Op 1 juni 2004 heeft ons college na uitblijven van enige actie door de gebroeders Goes besloten om de handhavingsprocedure onverkort voort te zetten en de gebroeders Goes aan te schrijven. Op 5 augustus 2004 hebben wij een handhavingsbrief verstuurd.
4. Er kan slechts sprake zijn van verkregen rechten door Goes indien de gemeente zich langdurig bewust was van de verkoopactiviteiten en daartegen niet tegen heeft opgetreden en er geen stringente redenen zijn die zich tegen het "gedogen" verzetten. Daarvan is in dit geval naar ons oordeel geen sprake.
5. De verkoopactivitieiten zouden in principe in het nieuwe bestemmingsplan kunnen worden opgenomen. De gemeente heeft echter de ambitie om in het nieuwe bestemmingsplan aan het gebied De Hoge Woerd (waarin het perceel valt) een museale functie te geven. De mogelijkheden daartoe worden op dit moment onderzocht, evenals aanvullende activiteiten.


---- --