Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 15 maart 2005                                |


1. Onderzoek economische ondersteuningsstructuur
Ecorys krijgt opdracht onderzoek uit te voeren naar de economische ondersteuningsstructuur van Noord-Brabant. Uit de landelijke evaluatie van de regionale ontwikkelingsmaatschappijen kwam naar voren dat de Brabantse instellingen op economisch gebied (BOM, REWIN, REDE, Syntens, Kamers van Koophandel) die elkaar aanvullen. Dat is het gevolg van onderlinge werkafspraken. Het doel van het onderzoek is om na te gaan of de afstemming en effectiviteit verder verbeterd kunnen worden. Ook zijn er nieuwe ontwikkelingen als het innovatiebeleid en het toenemende belang van Brussel. De staatssecretaris van EZ wordt over het onderzoek geïnformeerd.

2. Eurregio Benelux Midden Gebied
Bij het uitwerken van het programma voor het grensoverschrijdende samenwerkingsproject voor het Benelux Middengebied is het noodzakelijk gebleken in te grijpen in de organisatie. Desondanks zijn er 18 projecten goedgekeurd waarmee de uitvoering van projecten ter waarde van E50 miljoen vast ligt. Dat blijkt uit een jaaroverzicht van de Eurregio Benelux Midden Gebied dat door Gedeputeerde Staten naar de statencommissies voor Bestuur en Middelen en Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid wordt gezonden.

3. Werkplan en subsidie Telos
Gedeputeerde Staten hebben het werkplan 2005 van Telos, Brabants Centrum voor Duurzaamheidsvraagstukken, goedgekeurd. Tegelijkertijd wordt een subsidie van E 642.000, - verleend voor de uitvoering van 25 projecten.

4. Netwerkvisie bereikbaarheid Zuidoost-Brabant
Het bureau Goudappel Coffeng wordt enkelvoudig uitgenodigd om een verkennende studie te doen naar een netwerkvisie voor de bereikbaarheid van de regio Zuidoost-Brabant, ten oosten van Eindhoven. De verkenning heeft een bovenregionaal karakter en moet voor 1 mei 2005 door het college van GS worden besproken.

5. Beantwoording statenvragen verkoop strippenkaarten
Het aantal verkooppunten voor strippenkaarten in Brabant moet gehandhaafd blijven totdat de chipcard voor het OV is ingevoerd (1 januari 2007). Gedeputeerde Staten ondersteunen het IPO en het VNG in deze. Dit antwoordt het college op vragen van de leden van Provinciale Staten de heren Althuizen, Hofste en mevrouw van den Boogaard (PvdA) en op vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer N.Schouten (SP) over het voornemen van Vervoerbewijzen Nederland BV om het aantal verkooppunten voor strippenkaarten met ingang van dit voorjaar in te perken.

6. Personenvervoer van Morgen, werkprogramma tot 2007
Het op orde brengen van het openbaar vervoer in Brabant waarbij de reiziger centraal staat. Dat is de essentie van het werkprogramma voor Personenvervoer van Morgen 2004-2007. Gedeputeerde Staten zenden het werkprogramma naar de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid. In de eerste fase van het programma tot 2004 is veel ervaring opgedaan met experimenten. De tweede fase, tot 2007, is meer gericht op het implementeren en verbreden van goede resultaten uit de experimenteerperiode.

7. Informatieve weg, Heistraat Oosterhout-Dongen
Op de provinciale weg N629 Dongen-Oosterhout start de provincie een innovatieve proef met de koppeling van verschillende verkeerssystemen (Dynamisch Verkeers Management, DVM). Hierbij is te denken aan de signalering van overstekende fietsers en/of auto's, naderende hulpverleningsdiensten, actuele rijsnelheid, groene golven, etc. Door de systemen te koppelen kan ook relatief eenvoudig in de berm informatie over reistijden en dergelijke gepresenteerd worden aan de weggebruiker. Met deze proef trekt de provincie ook veel aandacht van een tweetal Europese projecten die gericht zij op systemen die ín de auto kunnen informeren over actuele weg/reisinformatie. Het project "de Informatieve Weg" wordt europees aanbesteed en eind 2005 gerealiseerd.


8. Regionale maatregelenpakketten verkeer en vervoer
De zes verkeers- en vervoersregio's in Brabant hebben per regio een maatregelenpakket met investeringen voor infrastructuur, verkeersveiligheid en doorstromingsmaatregelen ingediend bij GS voor cofinanciering. Gedeputeerde Staten hebben de pakketten vastgesteld en een subsidie van in totaal
E16.615.152,- toegekend. Het gaat om 33 infrastructurele projecten en 47 projecten die gericht zijn op het gedrag van mensen in het verkeer. De cofinanciering per regio komt in de plaats van de stimuleringsregeling verkeer & vervoer waarin iedere gemeente apart een verzoek kon indienen. Nu zijn de subsidieverzoeken eerst regionaal afgestemd. Deze werkwijze past in het nieuwe provinciaal verkeers- en vervoersplan van de provincie (PVVP+) en de Visie Mobiliteit.

9. Statenvragen jeugdmonitor.
Op het platteland drinken jongeren meer dan in de stad, in de stad ligt het drugsgebruik hoger. De oorzaken van het drinken worden door de GGD Hart van Brabant onderzocht in opdracht van de provincie. De gegevens over het drank- en drugsgebruik komen uit de Brabantse jeugdmonitor die in april aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur gezonden wordt. De GGD heeft op het gebied van de gezondheidszorg een preventieve taak terwijl de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de ambulante verslavingszorg. De provincie heeft geen formele taak op het gebied van preventie van riskant gedrag zoals drank en drugsgebruik. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van de statenfractie van de PvdA. Wel zal in de regionale bestuurlijke overleggen jeugd over de problematiek worden gesproken. De instellingen voor verslavingszorg zullen hierbij worden betrokken.

10. Opvang jongeren Watertoren 's-Hertogenbosch.
De functies van de watertoren, trajecthulp voor randgroepjongeren in 's-Hertogenbosch, zullen worden overgedragen aan de gemeente. Er kom een overgangsjaar waarbij de gemeente en de provincie samen kijken hoe de huidige functies van de Watertoren kunnen worden behouden. Door een wijziging van de wet en daaruit volgende uitzuivering van de taken van Bureau Jeugdzorg is de gemeente de verantwoordelijke overheid. De provincie kan de opvang van jongeren zonder medische indicatie op grond van de wet jeugdzorg niet langer bekostigen.

11. Golfbaan Princenbosch
In het specifieke geval van het graven van vijvers voor de aanleg van het golfterrein Princenbosch was geen ontgrondingsvergunning nodig. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten in een bezwarenprocedure.De bezwaarmaker deed een beroep op een paragraaf van de provinciale verordening waaruit blijkt dat voor het verbeteren van de bodemgesteldheid op een sportterrein geen ontgrondingsverordening nodig zou zijn.

12. Rapportage afhandeling aanvragen artikel 19
Procedures rond afwijkingen van bestemmingsplannen worden sneller afgehandeld. Gemiddeld wordt 59 procent van de aanvragen binnen de wettelijke termijn van acht weken afgehandeld. De gemiddelde verwerkingsduur van de aanvragen bedraagt 9 weken. Dat blijkt uit de rapportage die Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten zenden.

13. Onderzoek artikel 19
De provinciale toetsing van gemeentelijke plannen om af te wijken van het bestemmingsplan - in het kader van artikel 19 van de Wet ruimtelijke ordening- gebeurt zorgvuldig. Dat concluderen het bureau DHV en de Universiteit van Tilburg, die dit in opdracht van de statencommissie voor Beleidsevaluatie hebben onderzocht. Door de manier van toetsen wordt het voor gemeenten helder waar precies naar wordt gekeken. Als er geen bijzondere omstandigheden zijn, hebben zij de garantie dat de provincie binnen een redelijke termijn tot een beslissing komt. Toch kan volgens de onderzoekers de manier van communiceren tussen gemeenten en provincie nog worden verbeterd. Het onderzoeksrapport wordt op 18 maart besproken in de statencommissie voor Ruimte en Milieu.

14. Kinderdagverblijf op boerderij
Een agrarisch bedrijf in Herpen, gemeente Oss, mag mogelijk als nevenactiviteit een kinderdagverblijf starten. Het provinciebestuur is bereid hiervoor een verklaring van geen bezwaar te verlenen. Omdat het hier gaat om een afwijking van het streekplan, wordt advies gevraagd aan de Provinciale Planologische Commissie. Ook worden de stukken voorgelegd aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu. Volgens de initiatiefnemers in Herpen speelt het kinderdagverblijf op de boerderij in op de behoefte van ouders, die wonen en leven in een groene omgeving. Zij willen dat hun kinderen in die vrijheid opgroeien en leren omgaan met dieren, natuur en buitenleven.

15. Onderzoek waterweegbree
De invloed van de intensieve veehouderij op waterweegbree in de Kempen wordt onderzocht. Waterweegbree is een soort die door zijn voorkomen een bewijs is van de kwaliteit van het milieu en de aanwezigheid van andere planten en dierensoorten. In het kader van de besluitvorming rond de revitalisering, moet worden nagegaan in hoeverre ammoniakuitstoot schadelijk kan zijn voor habitatrichtlijnsoorten zoals de drijvende waterweegbree, die in de wateren van dit gebied voor komt.

16. Statenvragen provinciaal bouwmeester
Gedeputeerde Staten delen de zorg van de leden van Provinciale Staten, de heren Arkes en Wagemakers (PvdA) voor de ruimtelijke kwaliteit van Noord-Brabant. Toch acht het college het aanstellen van een provinciaal bouwmeester niet de aangewezen weg. Wel komt er een voorstel "landschapsstrategieën". Ook zullen GS de statencommissie voor Ruimte en Milieu betrekken bij de uitwerking van de 'rood met groen'ambitie ( stedelijke ontwikkelingen met groen). Ten slotte wijst het college op het feit dat het Rijk naast een Rijksbouwmeester drie adviseurs heeft aangesteld voor landschap, infrastructuur en cultuurhistorie. GS willen deze advisieurs bij grootschalige projecten in Brabant betrekken.

17. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten keuren 13 grondgebonden agrarische bouwblokken in het bestemmingsplan buitengebied van Valkenswaard goed en onthouden goedkeuring aan andere delen van het bestemmingsplan. GS stellen de verzamellijst van goedgekeurde afwijkingen van bestemmingsplannen op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening goed, keuren het bestemmingsplan Dirck van Hornelaan in Waalre deels goed, stemmen in met het bestemmingsplan Zeelst-Noord in Veldhoven.


---- --