Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Loe de Jong overleden
Uitzenddatum: Di. 15 maart 2005, 20.30u

Historicus Loe de Jong is vandaag op negentigjarige leeftijd overleden. Vanavond in Netwerk aandacht voor het leven en werk van de bekendste schrijver over de bezettingsgeschiedenis. In de studio een gesprek met Max Pam en Jan Bank. Ook aandacht voor de televisieserie âDe bezettingâ, waar hij aan meewerkte.

Portret van Loe de Jong
Dertien delen, zevenentwintig banden en bijna 15.000 paginaâs. Dat beslaat De Jongs levenswerk Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Toch hebben naar schatting 74.000 Nederlanders de serie compleet in huis. Het laat zien dat De Jong â die ruim dertig jaar aan het project werkte â meer wilde dan alleen voor een selecte groep historici schrijven.
Lees het portret >>

RIOD
Tijdens de oorlog werkte Lou de Jong als redacteur bij Radio Oranje in Londen. Toen na de bevrijding het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD, later NIOD) werd opgericht, kreeg hij de dagelijkse leiding. Naast zijn omvangrijke levenswerk werkte hij ook aan de serie 'De bezetting'.

Eigenwijs
Max Pam schreef een boek over het RIOD, het instituut waar Loe de Jong de dagelijkse leiding had, onder de titel De onderzoekers van de oorlog. Het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie en het werk van dr. L. de Jong. Hij heeft De Jong talloze malen geïnterviewd en hij heeft vaak met hem geschaakt. Hij omschrijft hem als âeigenwijs, een moralist en een inquisiteurâ.

Reacties
Historicus Jan Bank schreef samen met zijn collega P. Romein het veertiende deel van Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, samengesteld uit reacties op het werk.

Nipkow-schijf
De televisieserie âDe bezettingâ maakte De Jong in de jaren zestig samen programmamakers Milo Anstadt en Ben Klokman. Het leverde hen de Nipkow-schijf op. Anstadt vertelt vanavond over zijn samenwerking met De Jong achter de schermen.