Politie Groningen

Politie en OM kiezen voor veranderde opzet cold case team (18/03/05)

Groningen 18-03-2005 - Na ruim vijf jaar gewerkt te hebben met een team voor onopgeloste ernstige delicten (Cold Case Team) hebben de korpschef en de hoofdofficier van justitie samen besloten het team in de huidige opzet op te heffen. De korpsleiding en de hoofdofficier van justitie zijn tot de conclusie gekomen dat het Cold Case Team in zijn algemeenheid niet meer aan de oorspronkelijke opzet voldeed en dat niet meer in voldoende mate de voorwaarden aanwezig waren voor een optimaal functioneren. Het concept voor aandacht van oude zaken is goed, maar het rendement en de werkwijze van het team is onvoldoende gebleken.

De korpsleiding heeft haar analyse van de situatie bij het CCT onderworpen aan een collegiale toetsing door twee objectieve personen met langjarige ervaring bij de politie. Het functioneren van het team (CCT) is vanuit diverse invalshoeken bekeken. Met name de mate waarin het functioneren van het team nog strookt met de oorspronkelijke opzet, de vraag of de positionering van het team binnen de divisie regionale recherche met de projectmatige opzet van werkprocessen de meest gelukkige is en de aanwezigheid van een voldoende werkklimaat met heldere prioriteitstellingen, voldoende continuïteit in personele bezetting en leiding en sturing. Deze toetsing heeft de korpsleiding bevestigd in de inzichten, zowel ten aanzien van haar analyse na enkele serieus te nemen signalen eind 2004, als voor wat betreft de daaraan te verbinden consequenties.

Het CCT is een goed concept en zal als zodanig gehandhaafd blijven, maar het team in zijn huidige vorm zal ophouden te bestaan. In plaats daarvan zullen de werkzaamheden worden ondergebracht in een nieuwe organisatievorm als onderdeel van de medio 2005 op te richten Noordelijke Recherche Eenheid. Een interregionaal samenwerkingsverband van de regios Groningen, Friesland en Drenthe. Hierbij krijgen belanghebbenden, zoals nabestaanden en hun belangenbehartigers, gelegenheid hun opvattingen kenbaar te maken.

In de aanloop naar de nieuwe opzet blijven ontwikkelingen in oude onderzoeken en ter kennis gebrachte nieuwe feiten van oude zaken wel door de politie behandeld worden. Voorlopig zullen de lopende zaken in het reguliere werk van de regionale tactische recherche opgepakt worden.

Het Cold Case Team werd ingesteld om hernieuwd onderzoek te doen naar oude tijdelijk afgesloten zaken. Het doel was gericht op het feit dat niet opgeloste zaken voortdurend onder de aandacht van politie en justitie bleven tot de zaak zou zijn verjaard. Ook moest het Cold Case Team contact onderhouden met nabestaanden van slachtoffers. Het rendement van in onderzoek genomen zaken in het Cold Case Team bleek in de loop van het bestaan van het CCT onvoldoende.

Ook de onderzoeksmogelijkheden van het Nederlandse Forensisch Instituut leidden binnen het team regelmatig tot onnodige en soms langdurige processen. Dit werd veroorzaakt door onvrede over de capaciteit die het NFI voor zaken heeft kunnen leveren. Een mogelijke oplossing wordt inmiddels door de korpsleiding met de directie van het NFI gesproken.