Gemeente Geertruidenberg


Maij-Weggen krijgt huiswerk mee na werkbezoek aan Geertruidenberg

Commissaris van de Koningin mw. H. Maij-Weggen was donderdag 17 maart op werkbezoek in de gemeente Geertruidenberg. Volgens haar een prima manier om de gemeente, het bestuur en diverse vertegenwoordigers van organisaties beter te leren kennen.

Op het programma stond onder meer een gesprek met het college van burgemeester en wethouders over diverse lokale onderwerpen, zoals de impact van de nieuwe Wet maatschappelijke zorg voor de gemeente. Daarna volgde een rondrit door de gemeente.

Ondernemers
Mw. Maij-Weggen sprak onderweg met bestuurders van land- en tuinbouworganisatie ZLTO over het ruimtegebrek waarmee de plaatselijke veehouderij te kampen heeft. Uiteraard kwam ook nieuwbouwproject Dongeburgh aan bod. In de Lambertuskerk kreeg de Commissaris van de Koningin een uitgebreide toelichting op de restauratie van het kerkgebouw. Vervolgens wachtte een ontmoeting met het bestuur van ondernemersvereniging VOG in het nationaal automobielmuseum. In dit gesprek werd onder andere duidelijk dat de plaatselijke ondernemers een groot gebrek aan technisch geschoolde werknemers op (V)MBO-niveau hebben. De praktijk wijst uit dat steeds minder jongeren kiezen voor een technische opleiding.

Scholieren
In het Dongemondcollege maakte Maij-Weggen niet alleen kennis met het schoolbestuur en docenten, maar sprak zij ook met twaalf scholieren van VWO, HAVO en VMBO. Een persoonlijk gesprek, waarin jongeren zich positief uitlieten over de school. Serieus aandachtspunt was de overlast die jongeren ervaren van een groep scholieren die zij als extreem-rechts beschouwen. Maij-Weggen waardeerde het dat de scholieren open over dit onderwerp wilden praten.

Ouderen
Aan het einde van het werkbezoek ging Maij-Weggen naar verzorgingshuis de Mauritsstaete, waar ze een rondleiding kreeg en een van de woningen mocht bekijken. Tot slot volgde een gesprek met de fractievoorzitters van de politieke partijen. De Commissaris toonde zich aan het einde van het werkbezoek tevreden. Het werkbezoek heeft voor haar een aantal problemen inzichtelijker gemaakt, zoals het ruimtegebrek waarmee veehouders te maken hebben, het gebrek aan technisch geschoolde werknemers en de verkeersproblematiek op de A27 en het onderliggend wegennet in de gemeente. Stuk voor stuk onderwerpen die Maij-Weggen (mede) naar aanleiding van dit bezoek onder de aandacht zal brengen bij de verantwoordelijke ambtenaren bij de Provincie Noord-Brabant.