Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht
18 maart 2005

CNV BedrijvenBond vecht voor Thales in Vaste Kamercommissie Defensie:

"Thales = Lissabon = Thales''

Het voortbestaan van Thales Nederland in Hengelo is van wezenlijk belang voor de gehele Twentse regio, maar ook voor Nederland als leverancier van gespecialiseerde technologische kennis. Die boodschap verkondigde de CNV BedrijvenBond donderdag 17 maart in de Vaste Kamercommissie voor Defensie. De commissie houdt zich bezig met het vraagstuk van de aanschaf van nieuwe schepen voor de Nederlandse marine. Defensieminister Kamp wil pas over tien jaar een beslissing nemen. Te laat voor Thales, stelt de bond.

Vakgroepbestuurder Henk Kolkman en bondsvoorzitter Jaap Jongejan uitten in Den Haag hun bezorgdheid ten overstaan van de commissieleden. Volgens hen is het van wezenlijk belang om de werkgelegenheid van circa 2.000 mensen te behouden in Twente en omstreken. Voorzitter Kedde van de Thales-ondernemingsraad maakte de commissieleden eveneens duidelijk dat het niet op korte termijn bouwen van nieuwe schepen Thales in grote problemen zal brengen.

Volgens Kolkman en Jongejan frustreert een eventueel bouwverbod nota bene de Lissabon-agenda waar immers is afgesproken dat Nederland koploper zal worden qua technologische ontwikkeling en innovatie. Beide thema's vormen kernactiviteit van het bedrijf Thales. De link met de vermaarde Technische Universiteit Twente bestaat er niet voor niks. Geen beter `signaal uit Holland' dat premier Balkenende richting Lissabon kan geven, dan zich hard te maken voor behoud van de kennis en kunde van Thales, stellen beiden daarom.

"Als je dit optelt bij de vele connecties die er zijn met toeleveranciers in de regio ­ maar ook daarbuiten ­ dan heeft het opdrogen van de Thales- activiteiten echt rampzalige gevolgen voor de werkgelegenheid in de regio en daarbuiten", stelt Henk Kolkman. "De CNV BedrijvenBond gaat niet akkoord met het onnodig verloren laten gaan van werkgelegenheid. Dat deden we niet bij de ENCI in Maastricht, niet bij Atoglas in Leeuwarden en ook niet bij Thales in Hengelo. Wij kiezen voor werk, werk en nog eens werk. Want werk is nog altijd de beste sociale zekerheid."

Voor nadere informatie
Henk Kolkman (vakgroepbestuurder): 06 ­ 53 70 62 33 Wouter de Jong (persvoorlichting): 030 - 6 348 243

Houten, 18 maart 2005

---- --