Gemeente Katwijk


Gemeente Katwijk gaat zorgvuldig met planschade om

Katwijk, 18 maart 2005

Door wijziging van een bestemmingsplan of toepassing van een vrijstellingsbepaling kan de bestemming van een gebouw of stuk grond veranderen. Hierdoor kan schade ontstaan. Deze schade wordt ook wel planschade genoemd. De gemeente Katwijk heeft daarom nieuwe zorgvuldigheidseisen opgesteld voor het beoordelen van bestemmingswijzigingen. Hiermee wordt bereikt, dat de verschillende belangen goed worden afgewogen.

Uitgangspunt is, dat door een bestemmingswijziging er geen onevenredige schade aan anderen wordt toegebracht of dat die schade vooraf aan de benadeelde wordt vergoed of op een andere manier wordt gecompenseerd.
Bij grote of ingrijpende wijzigingen moet daarom altijd vooraf een onderzoek worden ingesteld door een onafhankelijk en deskundig adviesbureau. Zo'n onderzoek heet een planschaderisicoanalyse.

Deze werkwijze heeft gevolgen voor:

1. de initiatiefnemers van bouwplannen; zoals particulieren, aannemers en projectontwikkelaars
Voor de initiatiefnemers van bouwplannen is een checklist gemaakt waarin de werkwijze is uitgewerkt. Deze checklist kunt u hier vinden.


2. de burgers die geconfronteerd worden met een wijziging van een bestemming in hun directe omgeving
Zij mogen er - op grond van de planschaderisicoanalyse - vanuit gaan, dat wanneer zij niet zijn benaderd, er door de wijziging geen schade voor hen ontstaat. Wanneer zij daar desondanks twijfel over hebben, kunnen zij contact opnemen met de gemeente.

Verder behouden zij het recht om, na het onherroepelijk worden van de bestemmingswijziging, een officieel verzoek om vergoeding van planschade in te dienen. Wél moeten zij er daarbij rekening mee houden, dat de Wet op de Ruimtelijke Ordening op dit onderdeel binnenkort wordt gewijzigd. Het wetsvoorstel is momenteel in behandeling bij de Tweede Kamer der Staten Generaal. Voor het in behandeling nemen van een planschadeverzoek is volgens dat wetsvoorstel een recht van 300,= verschuldigd.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij de afdeling Ruimte, Wonen en Economie via telefoonnummer 071 - 40 62 115.