Provincie Utrecht

Persbericht

Genomineerden ontwerpideeën prijsvraag Limes bekend

Vijf ideeën door naar volgende ronde

10-3-2005
De vijf genomineerden van de ideeënprijsvraag "De Romeinse Lijn" over de Romeinse Rijksgrens zijn vandaag bekend gemaakt. De wedstrijd voor teams van professionele ontwerpers op onder andere het gebied van (landschaps)architectuur en stedenbouw, communicatiespecialisten en kunstenaars werd door de provincie Utrecht uitgeschreven om de Romeinse tijd opnieuw zichtbaar en beleefbaar te maken voor het brede publiek. Architectuurcentrum Aorta coördineert de prijsvraag. Een onafhankelijke jury beoordeelde de ontwerpideeën. De jury is onder de indruk van de hoeveelheid inzendingen (39 inzendingen) en het geleverde werk. Toch heeft de jury ook een kanttekening. Veel ideeën zijn uitgewerkt óf op een hoog abstractieniveau óf juist als een op een zichzelf staand idee. Van een integrale uitwerking op verschillende schaalniveaus komt het in deze fase nog weinig, waardoor de ontwerpen onvoldoende antwoord bieden op actuele ruimtelijke vraagstukken. De jury geeft de genomineerden als vervolgopdracht mee het plan op de verschillende schaalniveaus concreter uit te werken. Wie er uiteindelijk zullen winnen, het totale prijzengeld bedraagt 33.000 euro, wordt op 27 april bekend gemaakt.

Vijf genomineerden krijgen vervolgopdracht

De volgende vijf, in willekeurige volgorde toegelicht, genomineerden krijgen de opdracht hun idee concreter te maken. Elk genomineerd team krijgt een speciale opdracht mee van de jury.

"De Ommekeer" behelst een ontwikkeling op eigen kracht van de Limes waarin economie de motor is. Bosbouw is het gekozen middel om een win-win situatie te genereren.

"Citroen", een concept waarin de Limes zichtbaar worden gemaakt middels de aanplant van winterharde citroenbomen. Naast het zichtbaar maken van de plek, biedt het tevens een nieuw streekproduct op.

"US-US"' kiest voor een Romeinse strategie om middels een mentaliteitsplan de Limes bekend en bemind te maken. Verhalen en vondsten zijn daar bij de context.
"Hollandse Water Limes" , is een plan waarin lijnen uit het verleden (Limes) met huidige en toekomstige lijnen in het landschap ( rivieren en waterhuishouding) met elkaar verbonden worden.
"A tempore romaumr" wil volgens de Romeinse traditie bijdragen aan publieke zaken, infrastructuur, technologie en de rol van taal onderkennen en ondersteunen. Deze aspecten komen op elke plek terug.

Hoe maak je de Limes zichtbaar?
De resten van de Romeinse weg liggen geheel onder een kleilaag verborgen. Door de ontwerpen laat de provincie de Limes weer tot leven komen. Het gaat in de prijsvraag niet om een reconstructie van de oude weg, maar om een hedendaagse invulling van de ruimte en het landschap. Vandaar dat de ontwerpers gevraagd zijn om een ontwerp zowel op ruimtelijke ordeningsniveau uit te werken als op architectonisch niveau, waarbij het gaat om het ontwerp zelf. Bovendien is gevraagd hoe je de Limes onder de aandacht van de mensen brengt. Een van die plekken waar een idee uitgewerkt moest worden is Fort Vectio (Vechten) in Bunnik. De provincie Utrecht streeft ernaar op deze plek ook daadwerkelijk een van de ideeën te realiseren.

Prijsuitreiking op 14 juni in Domkerk
De einduitslag vindt plaats op basis van de beoordeling van de vervolgopdrachten en is 27 april bekend. De officiële prijsuitreiking zelf, vindt later plaats, namelijk op 14 juni in de Domkerk. De jury, bestaande uit drs. A.M.J. Rijckenberg (voorzitter), ir. F.M. Felder (directeur De Principaal), Dirk Sijmons (mededirecteur H+N+S en rijksadviseur landschap), mw. S.G. van Dockum (plv. directeur Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek), prof. J.H.F. Bloemers (hoogleraar archeologie), mw. ir. C.M.M. Visser (DAF-architecten), prof. Dr. Ir. L. Boelens (bureau Urban Unlimited) en de secretaris M. Hopman (Hopman Architecten), is benieuwd naar de resultaten van de vervolgopdracht. Op 14 juni wordt tevens een boek met alle inzendingen gepresenteerd.

Alle inzendingen te zien op website
Op de - speciaal voor deze wedstrijd in het leven geroepen - website www.deromeinselijn.nl van architectuurcentrum Aorta en de provincie Utrecht zijn alle inzendingen te zien.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op www.deromeinselijn.nl of contact opnemen met Mariëtte Hilkemeijer, telefoon (030) 2582015.

Laatst gewijzigd op 03/18/2005 10:01:54 AM. Paginabeheer: m.hilkemeijer@provincie-utrecht.nl