Productschap Margarine


18.03.2005

Lancering EU-platform voor 'Action on Diet, Physical Activity and Health'

Afgelopen woensdag is in Brussel onder leiding van Commissaris Kyprianou (gezondheid en consumentenbescherming) het startsein gegeven voor het Europees Platform voor 'Action on Diet, Physical Activity and Health'. Met het initiatief wil men in de strijd tegen overgewicht nationale en lokale initiatieven op het gebied van gezonde voeding en lichaamsbeweging ondersteunen. Daarnaast wil men nieuwe initiatieven in alle EU-landen stimuleren. Halverwege mei wordt de eerste bijeenkomst van het Platform verwacht.

Het Europees Actieplatform voor voeding en lichaamsbeweging bestaat uit de belangrijkste vertegenwoordigers op EU-niveau van de levensmiddelen-, detailhandel-, catering- en reclamebranche, de consumentenorganisaties en de NGO's op het gebied van gezondheid. Relevante partijen wordt met het platform de mogelijkheid geboden zich in te schrijven op een vrijwillige, doch bindende verifieerbare inzet in de strijd tegen obesitas. "Het actieplatform zal zich richten op vrijwillige acties op het gebied van consumentenvoorlichting en
-educatie, marketing en reclame, het stimuleren van lichaamsbeweging, de samenstelling van levensmiddelen en portiegrootte", aldus Kyprianou.

Uit gisteren gepubliceerde cijfers blijkt dat de omvang van het obesitasprobleem in Europa mogelijk is onderschat doordat in sommige landen niet alle gevallen worden geregistreerd. Meer dan 200 miljoen volwassen zouden in de EU kampen met overgewicht of obesitas en naar schatting komen daar jaarlijks 400.000 kinderen met overgewicht bij. Slechte voedingsgewoonten en gebrek aan lichamelijk activiteit worden gezien als de voornaamste oorzaken van een groot aantal ziekten en voortijdig overlijden. Dit gaat gepaard met 2 tot 8% van de kosten in de gezondheidszorg.

Sinds juli 2004 zijn al conferenties over obesitas ( A Round Table on Obesity) georganiseerd om de belangrijkste actoren samen te brengen. Het bemoedigende resultaat was aanleiding voor het vormen van het Platform. De eerste bijeenkomst van het Platform zal naar verwachting halverwege mei worden gehouden, waarbij zal worden gefocust op:
* overeenstemming over een werkschema;

* het opstellen van een lijst met huidige activiteiten als basis waaraan de vooruitgang kan worden gemeten;

* het werken naar een verbintenis voor de bewerkstelliging van plannen voor 2006;

* adoptie van referentievoorwaarden voor twee voorziene werkgroepen ("Lifestyles" en "Consumer Information" die zullen zorgen voor monitoring van de beloftes die worden gedaan.

Voor meer informatie over dit onderwerp:
* Website Europese Commissie

* International Obesity Task Force EU Platform Briefing Paper
* Achtergronddocument Europees Actieplatform (incl. stichters en deelnemende partijen)

* Statements van oprichters van het Platform

Logo Europees Actieplatform voor voeding en lichaamsbeweging