Socialistische Partij

Bekijk de oproep!

Peijs verzwijgt constructiefout geluidsschermen HSL

18-03-2005 * SP Tweede Kamerlid Krista van Velzen is verbijsterd dat minister Peijs de Kamer niet heeft ingelicht over een nieuwe constructiefout aan de HSL geluidsschermen. Vandaag blijkt dat uit Duits onderzoek naar voren is gekomen dat de pijlers van de schermen slecht zijn verankerd. Door de combinatie van de zuigkracht van de trein en wind ontstaat groot risico de glazen schermen los komen.

Krista van Velzen Van Velzen: "Rijkswaterstaat is op de hoogte van het Duitse onderzoek en heeft zelfs al berekend dat het herstel van deze ernstige constructiefout rond 13 miljoen euro zal kosten. Het is een grof schandaal dat zij de Kamer opnieuw niet heeft ingelicht over deze mankementen en extra kostenoverschrijdingen. Ik vraag me af of de minister de bevindingen van de commissie Duijvestein eigenlijk wel gelezen heeft."

In januari vorig jaar bleek al dat de minister een eigen onderzoek in bezit had waaruit bleek dat al in 2002 bekend was dat de schermen zo gebouwd waren, dat ze zouden leiden tot massale vogelsterfte. Ook wist zij dat een simpele arcering dit zou kunnen voorkomen. Tevens was bekend dat het niet aanpassen van de schermen een overtreding van internationale natuurwetgeving zou betekenen. Toch nam de minister pas twee jaar later na aandringen van de SP maatregelen die 15 miljoen extra kosten.