HOGESCHOOL INHOLLAND

WRR gaat voorbij aan maatschappelijke functie amusement

Belang media- en entertainmentsector onderstreept in lectorale rede

HAARLEM De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid hanteert in haar onlangs gepresenteerde rapport Focus op functies een achterhaalde benadering van het begrip amusement en daarmee van de sector die dat amusement produceert: de entertainmentindustrie. Dat betogen Paul Rutten en Joost Driessen, respectievelijk lector en associate lector Media & Entertainmentmanagement aan Hogeschool INHOLLAND in hun lectorale rede morgen in Haarlem. Centraal in die rede staan de groeiende maatschappelijke én economische relevantie van de media- en entertainmentsector en de grote veranderingen die de sector momenteel doormaakt.

In een poging het media-aanbod te evalueren op haar maatschappelijke functies stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid dat vermaak geen specifieke overheidszorg nodig heeft. Daaruit zou ook volgen dat het uitzenden van amusementsprogrammas voor de publieke omroep geen kerntaak is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld nieuwsvoorziening, educatie, opinie en achtergrond. Het lectoraat benadrukt echter het belang van entertainmentcontent (tv-programmas, muziek, games, films) als bron en context voor informatie, opinievorming en zelfs sociale cohesie en identiteit.

De visie van de lectoren sluit aan bij de missie van de door hen aangevoerde kenniskring. Die wil in samenwerking met relevante actoren, waaronder marktpartijen en de overheid, bijdragen aan de verdere professionalisering en het innovatievermogen van de media- en entertainmentsector. Daartoe houdt de kenniskring zich bezig met toegepast wetenschappelijk onderzoek en fungeert als kennispoort naar het bedrijfsleven en de overheid. Tevens speelt de kenniskring een belangrijke rol bij onderwijsontwikkeling en onderwijsvernieuwing.

Lector en Associate Lector
Lector Paul Rutten studeerde Publicistiek en promoveerde in de Sociale Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Daarna werkte hij als universitair docent Media en Cultuur aan het Instituut voor Massacommunicatie van de KUN. In 1996 trad hij als onderzoeker en adviseur in dienst van TNO. In 1998 werd Rutten bijzonder hoogleraar Culturele Industrie aan de Erasmus Universiteit. Rutten combineert beide functies met het lectoraat Media & Entertainmentmanagement. Associate lector Joost Driessen studeerde ook Publicistiek en trad in 1987 in dienst van platenmaatschappij PolyGram. In 1989 werd hij door Wegener benaderd om hoofdredacteur te worden van het vakblad voor de entertainmentindustrie, Muziek en Beeld. Driessen is nu algemeen directeur en partner van het bedrijf iMediate, een vakuitgever en communicatiebureau dat opereert in het hart van de media- en entertainmentindustrie in de Benelux.

///// einde persbericht [