Socialistische Partij


Weg met het ROA!

De SP vindt dat het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA), moet worden opgeheven. Het is een extra bestuurslaag tussen gemeente en provincie in, waarvoor geen verkiezingen worden gehouden. Over wat het ROA doet en wat het ROA wil, hebben de provincie en de gemeenten niets te zeggen, terwijl er wel belangrijke besluiten worden genomen over bijvoorbeeld wonen en openbaar vervoer. De problemen met de Jeugdzorg in het ROA-gebied is voor de SP reden aan de provincie te vragen zich uit te spreken voor het afschaffen van het ondemocratische ROA.

Volgens de Telegraaf van 17 maart is de Jeugdzorg in de Amsterdamse regio in de (vooral financiële) problemen. Enerzijds, omdat de provincie amper meewerkt de problemen rond en in de hoofdstad op te lossen, anderzijds omdat het ROA (regionaal orgaan amsterdam), de baas van de Jeugdzorg, in deze regio slecht wordt bezocht, wat tot gevolg heeft dat de problemen weinig aandacht krijgen. De SP vindt het ROA een ondemocratisch orgaan. SP-volksvertegenwoordigers (gemeenteraadsleden in de regio) zijn daarom uit principe niet aanwezig bij vergaderingen van het ROA.

In Provinciale Staten heeft de SP maar hebben ook andere partijen meermalen problemen voorkomend in het ROA-gebied in mondelinge vragen dan wel rondvragen in Commissievergaderingen aan de orde gesteld. Het antwoord van het provinciaal bestuur is steevast: daar gaan wij niet over, u moet met uw vraag bij het ROA zijn. Bij het ROA kun je als statenlid genoemde vraag vervolgens alleen via een schrijven aan de orde stellen. Of er door het ROA wat met dat schrijven en het daarin vermelde punt wordt gedaan, daar heb je als statenlid totaal geen invloed op. En dat is vreemd want het ROA-gebied maakt wel degelijk deel uit van de provincie die jij als statenlid vertegenwoordigt.

Het nu gemelde probleem bij de Jeugdzorg in het ROA-gebied is voor de SP reden aan de provincie te vragen zich uit te spreken voor het afschaffen van het ondemocratische ROA. De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld.