Ingezonden persbericht

MOTORRIJDERS ACTIE GROEP - belangenvereniging voor motorrijders

Persbericht 18 maart 2005

Motorrijders gaan weer op weg

Op een paar echte bikkels na houden veel motorrijders een winterstop. Zodra de zon zich weer laat zien krijgen duizenden motorrijders de lentekriebels en kruipen op het zadel: eindelijk weer motorrijden!

In de eerste mooie weekeinden van het jaar worden we echter helaas ook geconfronteerd met de trieste nieuwsberichten over verongelukte motorcollega's. In de loop der jaren is het vooroordeel ontstaan dat de motorrijder daarbij altijd de schuldige is en waarschijnlijk wel te hard gereden zal hebben. Recent Europees onderzoek laat echter zien dat bij vijftig procent van de ongevallen een menselijke fout van de bestuurder van een tweede bij de botsing betrokken voertuig de belangrijkste oorzaak van het ongeval is.

De Motorrijders Actie Groep (MAG), dé belangenvereniging voor motorrijders, voert ook dit jaar een voorlichtingscampagne, waarbij zien en gezien worden aandachtspunten zijn voor alle weggebruikers. In de informatiefolder, die ook op internet te vinden is, staan niet alleen tips voor de automobilist, maar ook de motorrijders krijgen tips om goed voorbereid de weg op te gaan.

AUTOMOBILISTEN

De meest voorkomende oorzaak van aanrijdingen tussen auto's en motoren is dat de motorrijder door een afslaande automobilist over het hoofd wordt gezien. De motorrijder denkt: Hij heeft me gezien en geeft me wel voorrang'. De automobilist denkt: De weg is vrij' en slaat af. Met als resultaat een aanrijding en mogelijk lichamelijk letsel. Houd er altijd rekening mee dat u ook motorrijders kunt tegenkomen en kijk zorgvuldig voor u afslaat.

MOTORRIJDERS

* Zorg dat de motorfiets technisch in goede staat is voor je de weg weer opgaat. De eenvoudigste oplossing is het maken van een afspraak met je dealer; hij zorgt voor een vakkundige controle van je motor en kan eventuele gebreken herstellen. Je weet dan zeker dat de verlichting naar behoren werkt, dat je vering en demping naar wens is, dat de bandenspanning op orde is en dat je remmen goed werken.

* Heb je al een tijd niet gereden, dan kun je er niet van uitgaan dat je rijvaardigheid nog op niveau is. Bereid je goed voor met bijvoorbeeld opwarmoefeningen' of met een voorjaars-rijcursus.

* Houd er rekening mee dat de temperatuur van het asfalt in het voorjaar laag is, waardoor het langer duurt voordat de band op temperatuur komt. Bij lagere temperaturen hebben de banden minder grip.

* Na de winter is het wegdek vaak slechter; door vorstschade kunnen gaten in het wegdek zijn ontstaan, waardoor je de controle over de motor kunt verliezen.

De MAG heeft niet de illusie het aantal ongevallen hiermee direct terug te brengen. Wel hoopt zij met deze voorlichtingsactie te bereiken dat medeweggebruikers bewuster worden van motorrijders op de weg en dat motorrijders geïnformeerd worden over de mogelijkheden die zij zelf hebben om de medeweggebruikers weer aan hun aanwezigheid te laten wennen.



Ingezonden persbericht