GroenLinks Heerlen
vanuit de raad 56 3-5

Klagen over verkeersdrempels beter geregeld

In een nota met de verkeerde titel "drempelvrees" deed het college van B&W voorstellen over de behandeling van klachten over verkeersdrempels en andere overlast door het verkeer. Er komen regelmatig klachten binnen over overlast en/of schade als gevolg van trillingen in huizen die veroorzaakt worden door vooral vrachtverkeer. Voor een deel zijn deze klachten het gevolg van verkeersdrempels. Tot nu toe bestond er geen goede beleidslijn voor de behandeling van deze klachten. En dat kan weer leiden tot mogelijke rechtsongelijkheid.

Natuurlijk besteedde een deel van de raad ook aandacht aan de noodzaak van drempels. Drempels zijn niet geliefd. Veel burgers / automobilisten zouden ze het liefst met de grond gelijk gemaakt zien. De VVD en mevrouw Wouters van de Ouderenpartij gingen het verst in hun kritiek en de VVD diende hierover ook een motie in. Geen nieuwe drempels meer aanleggen in 30 km gebied, maar te volstaan met andere verkeersremmende maatregelen. Het was goed dat ook de VVD in ieder geval erkende dat er verkeersremmende maatregelen noodzakelijk zijn, maar een goed alternatief hebben ze niet. Harrie Winteraeken (zelf wonend in een straat met vijf drempels) stelde dat je niet zoveel last hebt van drempels als je je maar aan de snelheid houdt. Veel mensen moeten sterk afremmen voor een drempel, maar dat betekent ook dat men op de tussenliggende stukken gewoon te hard rijdt. Voor de verkeersveiligheid blijven drempels hard nodig. De praktijk wijst uit dat zonder drempels veel te veel mensen zich niet aan de maximum snelheid houden. Hoogstens bij snelheidscontroles wil men zich wel wat inhouden, maar het is een onmogelijkheid om regelmatig in iedere straat te controleren. De motie van de VVD kreeg alleen steun van de OPH. Voor de rest stond toch de verkeersveiligheid voorop en het gebrek aan alternatieven.

Meer kritiek was er op de voorgestelde regeling voor onderzoek bij klachten. Dit onderzoek kost gemiddeld tussen 2.500 en 3.000 ¤. De gemeente wil dan natuurlijk niet bij iedere klacht gelijk hiertoe overgaan. Voorgesteld werd dat bij klachten de gemeente eerst kijkt of de klachten mogelijk gegrond zijn. Daarbij staat de vraag centraal of de betreffende drempel goed is geconstrueerd (juiste hoogte heeft enz.). Meer op aandringen van de raad wil wethouder bij dit onderzoek ook een deskundigenoordeel betrekken. Als na technische beoordeling van de "standaarddetails" de klacht wordt afgewezen, dan kan de burger hier wel bezwaar tegen maken, maar dan moet hij/zij zelf het trillingsonderzoek betalen. De SP vond dit een drempel opwerpen, vooral voor mensen met een kleine beurs. Zij stelden dat als er vooraf twijfel is over het gegrond of ongegrond verklaren van een klacht, dat dan de kosten van het nader onderzoek worden gedeeld. Uiteindelijk kreeg een motie met deze strekking alleen de steun van SP en GroenLinks.

GroenLinks vond daarbij dat je burgers, ongeacht hun inkomenspositie, niet moet confronteren met kosten die het gevolg zijn van een inbreuk op de leefomgeving van buitenaf. GroenLinks deed daarom zelf het voorstel om de kosten bij twijfel door de gemeente voor te schieten. Is de klacht gegrond, dan moet de gemeente toch de kosten betalen. Als men één grens kan stellen, dan kan men ook twee grenzen stellen met daartussen een gebied met nadere beoordeling.

Maar wethouder Vrolings voorzag problemen met het achteraf terug vorderen van deze kosten als het onderzoek niet leidt tot gegrond verklaren van de klachten. Hij noemde voorschieten een financieel risico voor de gemeente. Deze problemen zijn volgens GroenLinks te voorkomen met een schriftelijke overeenkomst over deze betalingsregeling. Daarbij ging de wethouder eraan voorbij dat nu de hinder ondervindende burger het bedrag moet voorschieten en later moet terugvorderen. Het voorstel van GroenLinks werd niet door college overgenomen en de raad gaf het ook onvoldoende steun.

---

Vanuit de raad is een uitgave van de gemeenteraads-fractie van GroenLinks in Heerlen.

Abonnees worden uitdrukkelijk verzocht om mee te werken aan de verdere verspreiding van vanuit de raad. Dit kan door dit bericht per elektronische post door te sturen. Ook houdt de fractie zich aanbevolen voor nieuwe adressen. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Harrie Winteraeken verzorgt de redactie: hwinteraeken@heerlen.nl.

adres:

Harrie Winteraeken
Esschenweg 65
6412 PW Ten Esschen - Heerlen
tel.nr. thuis: 045 522 87 20
tel.nr. werk: 046 420 57 66
e-mailadres thuis: hwinteraeken@heerlen.nl