GroenLinks Heerlen
vanuit de raad 56 3-5

Financiële eindrapportage Centrumplan

Enkele maanden later dan had gekund als alle benodigde informatie beschikbaar zou zijn geweest, werd de financiële eindrapportage van het Centrumplan in de raad behandeld. Het Centrumplan is een van de grootste gemeentelijke plannen geweest van het afgelopen decennium. Het college vond dat er komaf aan moest worden gemaakt ook al erkenden zij dat het plan nog niet geheel was afgerond: "Maar toch, kijkend naar al datgene wat gerealiseerd is, mogen we best tevreden zijn".

Helemaal oneens was GroenLinks hier niet mee, maar de rapportage is toch nog erg onvolledig. De inhoudelijke rapportage is maar beperkt. Vooral dient er ook een evaluatie te komen waarin duidelijk staat omschreven of de gestelde doelstellingen ook zijn bereikt. Daarbij zijn er gaandeweg het project ook belangrijke doelen geschrapt (wel met medeweten en instemming van de gemeenteraad). GroenLinks denkt hierbij aan het niet invoeren van baatbelasting of het niet doorgaan van sociale woningbouw. Daarnaast is er bij bijna ieder deelplan nog een deel niet af. De grondexploitaties van City Oost, vak C, de flat aan het burgemeester van Grunsvenplein en de locatie Sportfondsenbad lopen nog.

Zo is er op vak C aan de Parallelweg boven op de parkeergarage (ook al een zorgenkindje) nog een plek voor twee kantoren. En er is ook behoorlijke leegstand. Zijn de gestelde werkgelegenheidsdoelstellingen nu wel of niet gehaald? Deze vraag kreeg als antwoord dat er in het oorspronkelijke plan geen expliciete werkgelegenheidsdoelstelling was opgenomen. Dit behoeft nog nader nakijkwerk in het grote centrumplankoffertje, want de kantorenboulevard is wat de grootte betreft wel berekend op vloeroppervlakken en dus ook op te huisvesten werknemers. Voor vak C deelde wethouder Prickartz wel mee dat Woonpunt er een nieuw kantoor gaat bouwen en dat een hotelgroep interesse heeft voor het resterende deel.

De gemeente heeft voor de bouw van de parkeergarage bij Corio Center een subsidie gegeven om de aanloopkosten te dekken. Nu, na zeven jaar, moet de afrekening nog plaatsvinden.

In het gebied van City Oost zijn weliswaar veel woningen gebouwd, maar de sociale koopwoningen zijn niet gerealiseerd. De plannen voor de herontwikkeling van de oude muziekschool zijn nog niet af. De Nor heeft nog steeds geen muziekzaal.

We mochten onlangs in de krant lezen dat de "dansende torens" van architecte Francien Houben, te bouwen op het van Grunsvenplein naast de schouwburg, minder hoog worden. Het ontwerp met een verwijzing naar de Lange Jan en de Lange Lies was met enthousiasme ontvangen, maar de projectontwikkelaar stuit op extra kosten vanwege de hoogbouw. En dan worden de te verkopen woningen te duur. GroenLinks riep op om de kwaliteit zoveel mogelijk te bewaren. Anderen verwezen naar een mooi hoog gebouw in Tilburg. Wethouder Prickartz gaf wel aan dat het basisidee behouden blijft. Maar dat ontlokte Harrie Winteraeken de opmerking dat je ervoor moet waken dat het silhouet van ranke schoorstenen niet wijzigt in dat van een koeltoren.

In reactie op GroenLinks gaf het college aan dat het nu alleen een eindrapportage betreft voor die zaken die nu ook echt zijn beëindigd. De rest komt per project, zowel financieel als inhoudelijk, als zo'n project ook daadwerkelijk geheel is afgerond. Dat gebeurt dus niet meer onder de noemer Centrumplan met zijn periodieke rapportage. Voor de streefdata van de afronding en eindrapportage, zei het college een notitie toe voor de commissie Stadsontwikkeling.

Het belangrijkste twistpunt was het mislopen van subsidie voor het renoveren van de Valkenburgerweg. Deze PNL - subsidie, (PNL = Perspectievennota Limburg, een subsidieprogramma voor het opvangen van de negatieve gevolgen van de sluiting van de mijnen) werd verminderd omdat de renovatie van de Valkenburgerweg te laat was opgestart. Daarnaast kreeg de gemeente minder subsidie doordat het inzetten van eigen uren niet mocht worden gedeclareerd. In het najaar was hier in de commissie al behoorlijk stennis over gemaakt en deze raadsvergadering deed vooral de SP dit nog eens dunnetjes over. Volgens Peter van Zutphen ging het om het mislopen van 2,8 miljoen gulden, wethouder Frans Hol hield het op ± f 700.000,-. Met een aantal andere partijen was GroenLinks van mening dat dit al veel eerder duidelijk had moeten worden gemaakt. Niet lang na het vaststellen van het Centrumplan is er door de raad een financieel volgsysteem met regelmatige tussenrapportages ingesteld. Hier had expliciet over moeten worden gerapporteerd. De huidige handelwijze lijkt op verdoezelen door het college. Het college heeft in ieder geval geen open en rechtstreekse mededeling gedaan naar de raad. GroenLinks verwachtte in dit geval ook een actievere informatieverstrekking.

Als het college en in het bijzonder wethouder Frans Hol op een dergelijke manier wordt bekritiseerd, dan wil Rein Hummel wel eens meehelpen te verdedigen. Hij wees erop dat deze verminderde subsidie wel staat opgenomen in de staat P (een boekwerk van de afschrijvingen van investeringen) van de gemeenterekening. Mocht de heer Winteraeken, die ook voorzitter is van de rekeningencommissie, wel spreken van verdoezelen en daarmee een diskwalificatie uitspreken over het college terwijl hij dit zelf wel kon weten? Een beetje pesterig was deze vraag wel. Harrie Winteraeken reageerde door te stellen dat de rekeningencommissie zich vooral concentreert op de jaarrekening en het jaarverslag. De diepere gegevens worden gecontroleerd door de accountant. Men moet niet van de rekeningencommissie verwachten dat zij dit gedetailleerd nagaat. De accountant heeft het gemis aan subsidie niet expliciet gemeld, vooral ook omdat er geen sprake is van een foutieve boeking. (Daags daarna reageerde de huidige accountant desgevraagd door te stellen dat deze hier waarschijnlijk wel een opmerking over zou hebben gemaakt).

Het college heeft natuurlijk niet het probleem verzwegen of letterlijk uit de boeken gelaten. Maar omdat GroenLinks van mening is dat het college veel actiever had moeten informeren en niet ergens "verborgen" in financiële tabellen bleef Harrie Winteraeken bij het gebruik van de term verdoezelen. Dat vindt GroenLinks ook een diskwalificatie.

En eigenlijk gaf wethouder Frans Hol GroenLinks en de andere critici gelijk: "Het college is verantwoordelijk voor wat mis is gegaan. Van deze fouten hebben we geleerd. Het is indertijd op de juiste wijze financieel verantwoord, maar nu zouden we dat geheel anders doen. Daarvoor zijn (onder andere via het informatieprotocol) nu goede afspraken met de raad gemaakt." Echter, volgens Frans Hol had het college volstrekt geen behoefte (natuurlijk niet) aan de motie van afkeuring van de SP. Wethouder Hol vond dat hij voldoende door het stof was gegaan. Daarbij heeft hij de beantwoording in grote mate de fouten bevestigt en de leermomenten aangegeven. SP en GroenLinks vonden dat de raad als conclusie van het debat wel een uitspraak mocht doen. Maar de motie kreeg alleen de steun van SP en GroenLinks.

---

Vanuit de raad is een uitgave van de gemeenteraads-fractie van GroenLinks in Heerlen.

Abonnees worden uitdrukkelijk verzocht om mee te werken aan de verdere verspreiding van vanuit de raad. Dit kan door dit bericht per elektronische post door te sturen. Ook houdt de fractie zich aanbevolen voor nieuwe adressen. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Harrie Winteraeken verzorgt de redactie: hwinteraeken@heerlen.nl.

adres:

Harrie Winteraeken
Esschenweg 65
6412 PW Ten Esschen - Heerlen
tel.nr. thuis: 045 522 87 20
tel.nr. werk: 046 420 57 66
e-mailadres thuis: hwinteraeken@heerlen.nl