Gemeente Sneek


Zevenhonderd deelnemers aan Himmelwike!
Zaterdag 20 maart startte de Himmelwike in Sneek met als resultaat twee volle containers met afval, waaronder maar liefst 57 fietsen.
Zo'n 175 enthousiaste, vooral jonge, deelnemers meldden zich bij het clubgebouw van de zeeverkennersgroep Tibrag om mee te doen. Veel deelnemers waren jeugdleden van de zeeverkennersgroepen Tibrag en Greate Pier, leerlingen van de Piet Bakkerschool, de Flitsclub van de KWS of duikers van de brandweer, het Nordic Dive College, de Duik Club Sneek.
Daarnaast waren er ook inwoners die veel affiniteit hebben met het milieu en de watersport.
Ze hadden vanwege het vele afval allemaal een zware ochtend....

Wijkvereniging De Domp Actief himmelde in de omgeving van het eigen wijkgebouw.

Opening door wethouder Bargboer
Om kwart voor negen werd de Himmelwike dit jaar voor het eerst geopend door wethouder Jan Bargboer. Hij lanceerde het voornemen voor volgend jaar om een "Schoonste wijk van Sneek" actie op poten te gaan zetten en zodoende nog meer mensen te betrekken bij de Himmelwike. Na deze enthousiasmerende woorden vertrok de "schoonmaakvloot" richting de Himmelgebieden aan het Sneekermeer.

Buitengebied Himmelactiviteiten
De deelnemers op de boten hadden de opdracht een deelgebied van het Sneeker water schoon te maken. Zo zijn de eilanden in het Sneekermeer
- Starteiland, Schareiland, Lytse en Greate Griene - aangepakt, evenals het natuurrijke gebied tussen het paviljoen en Terhorne. Himmelje in het buitengebied De Houkesloot en de Woudvaart waren in tegenstelling tot voorgaand jaar niet zo erg vervuild. Hierdoor kon de extra inzet het daar relatief makkelijk aan.
Verder is ook de Zwette vanaf de Laatste Stuiverbrug tot aan Pasveer weer van het vuil ontdaan.

Er gebeurde van alles tijdens het himmeljen. Een van de deelnemers viel in het water en op sommige plaatsen stonden de landerijen onder water en was het net een moeras om doorheen te lopen. De kinderen verbaasden zich over de hoeveelheid gevonden rommel. Ook werd er dit jaar opvallend veel flessenpost gevonden.

Het uiteindelijke resultaat leverde een redelijk volle container op. In tegenstelling tot vorig jaar zat er geen grote bult op: dat ziet er wel goed uit voor het milieu. Het kan betekenen dat de jaarlijkse schoonmaakactie vruchten begint af te werpen. Doorgaan is dus belangrijk.

Binnenstad Himmelactiviteiten
Voor de tweede keer in het kader van deze schoonmaakaktie hebben 25 vrijwilligers van de duikploeg van de Sneeker Brandweer, Nordic Dive College en de net opgerichte Duik Club Sneek hun medewerking aangeboden.
Voor het eerst dit jaar werkte ook de politie mee aan de Himmelactie ondermeer door in het water gevonden fietsen te registreren. Onder zeer groot enthousiasme hebben de duikers de gehele Westersingel, vanaf de Waterpoort tot aan de Noorderpoort van rommel en afval ontdaan.
Duikploeg Extra toegevoegd aan deze duikgroep was een actieve wethouder Jan Bargboer. Het was de eerste keer dat hij zich in een duikpak hees, maar hij kreeg al snel de smaak te pakken en hielp vlot mee om het afval van de bodem van de Westersingel aan de oppervlakte te brengen.
Maar liefst 57 fietsen zijn boven water getrokken. Openbare werken van de gemeente Sneek zorgde na registratie van de fietsen door de politie voor afvoer van het afval met behulp van een vrachtwagen met container en afvalgrijper.

Inbraaktas met schaar en koevoet Verdere interessante vondsten waren een gemeentelijke afvalbak, 3 dranghekken, broodcontainer, bouwafzethekken, afvalbakken vanuit de binnenstad, (leeg)geldkistje, verkeersborden, videorecorder, inbraaktas (met knipschaar en koevoet), PTT postbus e.d. Het uiteindelijk resultaat was een overvolle container. Er kan zeker weer van een succesvolle actie gesproken worden.

Aan het einde van de ochtend kwamen de buitengebied- en binnenstaddeelnemers weer in het clubgebouw van de zeeverkenners terug, alwaar men tijdens de enthousiaste verhalen van de kinderen van een heerlijke kop snert kon genieten.

Scholen van Sneek
De rest van de Himmelwike ging het schoonmaken nog in alle hevigheid door, met de scholen van Sneek. In totaal deden circa 460 leerlingen mee van Het Kompas (93), Piet Bakkerschool (26), Conventschool (46), Praktijkschool De Zuiderpoort (26) en de Bonifatiusschool (koploper met 150 leerlingen) .
Evenals voorgaande jaren waren ook de leerlingen van de eerste klassen van het AOC (64), gevestigd aan de Harste te Sneek, weer van de partij. Onder de naam Natuur- en Milieudag voerde het AOC in regionaal verband deze schoonmaakoperatie uit.
Daarnaast maakte het Friesland College (14) in de Noorderhoek schoon. Dit in het kader van de integratie van allochtone kinderen. Wijkvereniging Noorderhoek ondersteunde deze actie. Vanwege hun planning dit jaar zal de Driemaster-Noord later dit voorjaar gaan himmeljen.

Wijkverenigingen
Dit jaar voor het eerst deden een aantal wijkverenigingen mee. Doarpsbelang Offenwier had een week eerder op zaterdag 12 maart Offenwier al gehimmeld. Wijkvereniging De Domp Actief himmelde op zaterdag 19 maart in de omgeving van het eigen wijkgebouw. Wijkvereniging Noorderhoek ondersteunde de activiteit van het Friesland College met koek en comsumpties in het wijkgebouw.

Daarnaast bonden jongeren van Wijkplatvorm Lemmerweg-West de strijd tegen het afval in hun wijk aan. Vanuit het wijkplatform Lemmerweg-West zijn deze jongeren na schooltijd aan het himmeljen geslagen. De groepsfoto laat een grote groep enthousiastellingen zien. Met veel inzet werd er in twee uur tijd flink wat rommel uit de wijk opgehaald.
Op de andere foto zijn Julian, Patrick en Richard bezig hun vuilniszakken in de gemeentelijke container te legen. Daarna gingen ze verder om meer op te halen.

Deelname aan de Himmelwike werd georganiseerd vanuit het wijkplatform. Organisator Jan Schous: "Het is onderdeel van reeks van activiteiten die voor de jongeren in de wijk is opgezet in samenwerkikng met de stichting Profiel. Na afloop van het himmeljen hebben we gezamenlijk patat gegeten op Kaatsland 11 van waaruit we de activiteiten uitvoeren."
Richard van Benthem van de afdeling Milieu: "De gemeente Sneek is blij met dit initiatief tot deelname. Het mes snijdt aan twee kanten: de wijk wordt er schoner van; het levert een - zij het bescheiden
- milieubewustwording op bij de jongeren en ze staan hiermee ook eens positief in de belangstelling."

In totaal deden er ongeveer 45 schoonmakers mee aan de Himmelwike in wijkverenigingsverband

Tot slot nog even de totale deelname: rond de 700 mensen in Sneek deden dit jaar mee met de Himmelwike. Dat is een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar.

© copyright 2005 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 29-3-2005