Stichting Bouw Research

Internationaal congres over vernieuwing van de bouw

Rotterdam, 26 juli 2004 - In het World Trade Center te Rotterdam vindt op 22 en 23 maart 2005 de tweede editie van het Internationale congres Revaluing Construction plaats. Onder het motto 'The Challenge of Change in Construction' geeft het congres een belangrijke impuls aan de branchebrede vernieuwing van de bouw, van opdrachtgever tot beheerder.

Doel van het congres
Het doel van 'Revaluing Construction 2005' is kennisoverdracht en ervaringsuitwisseling met betrekking tot actuele (inter)nationale veranderingprocessen in de bouw. Veranderingen in de bouw spelen niet alleen in Nederland, er is wereldwijd een zelfde patroon waar te nemen. Lering van soortgelijke veranderingsprocessen is dan ook het centrale thema van dit congres. Koplopers op het gebied van bouwprocesinnovatie uit de publieke en particuliere sector zullen op het congres aanwezig zijn om internationale ervaringen en ideeën te delen.

Congresthema's
Het congres besteedt veel aandacht aan het vergelijken van case studies en best practices, zo nodig aangevuld met wetenschappelijke accenten. De buitenlandse ervaringen zijn niet alleen ter illustratie, maar zullen op praktisch toepasbare wijze worden vertaald naar de Nederlandse situatie. De centrale thema's die tijdens het congres aan de orde komen zijn: · een overzicht en vergelijking van internationale veranderingsprogramma's in de bouw; · verbetering van de bouwbranche als geheel: het herwinnen van vertrouwen, gezonde marktverhoudingen, professioneel opdrachtgever- en opdrachtnemerschap, innovatieve technologieën en de aanjagende rol van opdrachtgevers en overheid bij vernieuwing; · veranderingen in regelgeving, werkvormen, contractvormen en alternatieve wijzen van aanbesteden; · veranderingen op bedrijfsniveau: de mogelijkheden en valkuilen van vooruitstrevende contract- en (strategische) samenwerkingsvormen, elektronische inkoop en private financiering. Deelnemers
Deelnemers aan het congres vertegenwoordigen de gehele bouwketen. Het zijn de koplopers op het gebied van bouwprocesinnovatie, waaronder opdrachtgevers in de publieke en particuliere sector (onderwijs, gezondheidszorg), ontwikkelaars, bouwbedrijven, adviseurs, ontwerpers, toeleveranciers en wetenschappers. Daarnaast zullen onder andere beleidsmakers van de overheid (ministeries van EZ, VROM en V&W, provincies, gemeenten en semi-overheden), woordvoerders van de Tweede-Kamerfracties en branche- en beroepsverenigingen aanwezig zijn.

Initiatiefnemers
Het CIB en PSIB zijn de initiatiefnemers van het congres 'Revaluing Construction 2005'. PSIB (Proces- en Systeeminnovatie in de Bouwsector) is een nationaal impulsprogramma voor verandering in de bouw. Het International Council for Research and Innovation in Building and Construction (CIB) is hét toonaangevende internationale netwerk voor innovatie in de bouw. PSIB werkt samen met de RegieRaad Bouw aan veranderingsprocessen in de sector. Om de Nederlandse bouwsector te hervormen hebben de ministeries van Economische Zaken, VROM en V&W deze Regieraad Bouw ingesteld. Voor de Nederlandse situatie zoekt PSIB aansluiting bij de vier hoofdlijnen van de Regieraad: een gezonde markt en een gezonde sector, professioneel opdrachtgeverschap, professioneel opdrachtnemerschap en minder regelgeving.

Congreswebsite
Voor meer informatie over het congres en het programma kunt u terecht op www.rc2005.org.