Universiteit van Amsterdam

De Bijlmermeer: sleutelen aan een ontworpen toekomst

Amsterdamlezing

dinsdag 22 maart 20.00 uur

De Amsterdamse Bijlmermeer is wellicht de meest spraakmakende wijk van Nederland. Een kleine groep Bijlmer Believers verdedigt het oorspronkelijke concept, terwijl anderen geen kans onbenut laten het aan te vallen. De Bijlmer, die bedacht was als een integraal ontwerp van een nieuwe stadswijk, is sinds de jaren zeventig bezig met een hink-stap-sprong van revisie naar herontwerp en van herontwerp naar herstart. Wat kunnen we als stad van de Bijlmerervaring leren? Is er ruimte voor visionaire stadsontwikkeling na de Bijlmer? In zijn Amsterdamlezing De Bijlmermeer: sleutelen aan een ontworpen toekomst bepleit Maarten Hajer planning op basis van een nieuw idee van stedelijkheid. Synchroon met de lezing wordt een beeldessay vertoond van fotograaf Theo Baart.

Maarten Hajer is hoogleraar Bestuur en beleid aan de UvA en onderzoekt al meer dan tien jaar de politiek van ruimtelijke ordening; Theo Baart is fotograaf en onder andere auteur van Territorium, waarin hij de ontwikkeling van de Bijlmer in beelden en interviews vastlegde (Nai Publishers / IOP, 2003).

In de nieuwe reeks Amsterdamlezingen, getiteld De maakbare stad, gaan achtereenvolgens Piet de Rooij, Pi de Bruijn, Paul Scheffer, Dirk Sijmons, Maarten Hajer en Duco Stadig in op de grote projecten die de stad de afgelopen decennia een nieuwe maatschappelijke en culturele vitaliteit moesten schenken, maar die heel anders liepen dan iedereen verwachtte. Aanleiding tot de nieuwe reeks lezingen is de benoeming van Paul Scheffer tot bijzonder hoogleraar Grootstedelijke problematiek bij de UvA (de Wibautleerstoel).


Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.

Toegang: ¬ 4,50 per lezing (¬ 2,50 voor UvA-studenten en ¬ 3,50 voor UvA-medewerkers), passe-partout: ¬ 20,- (¬ 10,- voor UvA-studenten, ¬ 15,- voor UvA-medewerkers).

Reserveren via internet: www.uva.nl/adamreeks. Toegangskaart of passe-partout liggen een halfuur voor aanvang van de lezing klaar aan de balie van de Aula.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.