Gemeente Deventer

Start Hanzebos door aanleg recreatief fietspad 'Overijssels Kanaal'

Persbericht Recreatiegemeenschap Salland

De Recreatiegemeenschap Salland gaat het recreatief fietspad langs het Overijssels Kanaal tussen Deventer en Raalte verbeteren. De werkzaamheden in dat kader leiden tot de start van de ontwikkeling van een Hanzebos in de gemeente Olst-Wijhe. Op 22 maart 2005 zal wethouder Hollander van de gemeente Olst-Wijhe in zijn functie van voorzitter van de Recreatiegemeenschap Salland de eerste boom planten in het toekomstige Hanzebos op landgoed ât Nijendal in Olst. Het Hanzebos is een initiatief van Staatsbosbeheer in samenwerking met de Stichting Hanzesteden langs de IJssel .

Compensatie voor bomen die voor de aanleg van het nieuwe fietspad gekapt zijn

Voor de aanleg van het fietspad tussen de Spanjaardsdijk in de gemeente Deventer en de Zonnenbergerdijk in de gemeente Raalte was het noodzakelijk het tracé van het aan te leggen fietspad vrij te maken van beplanting. De bomen die voor de aanleg van het fietspad geveld zijn, compenseert de Recreatiegemeenschap Salland royaal. Zij doet dat door herplant in het gebied waar het Hanzebos ontwikkeld zal worden. De opwaardering van de fietsverbinding langs het Overijssels Kanaal leidt daarmee tevens tot een start van de inrichting van het Hanzebos. De werkzaamheden zullen in opdracht van de Recreatiegemeenschap Salland en in samenwerking met Staatsbosbeheer uitgevoerd worden door aannemer Sallcon te Deventer.

Hanzebos

Het Nederlandse landschap heeft eeuwenlang uit een ruig parklandschap bestaan. Vanuit agrarische bewoningen werd het gesloten bos opengekapt ten behoeve van woning- en boerderijbouw. In deze open bosstructuren werd gemeenschappelijk vee geweid, vaak onder de hoede van een herder. Hierdoor ontstonden de zogenaamde âgemene of koeweidenâ. Sinds ruim een eeuw is dit landschapstype vrijwel uit ons land verdwenen en kennen we alleen maar gesloten bos of open, vrijwel boomloos cultuurland met âhardeâ grenzen. Elders in Europa zijn de koeweiden nog mondjesmaat te vinden en wordt er aan deze gebieden hoge waarde toegekend. In natuurgebieden wordt op voormalige cultuurgronden veelal extensief vee geweid met de doelstelling kans te bieden aan opslag van bomen en struiken. Na vele tientallen jaren zal dan in veel gevallen een vergelijkbaar landschapsbeeld ontstaan.

Omdat een dergelijk landschap in de Hanzetijd een prominent beeld vormde, is het idee ontstaan om onder de naam âHanzebosâ een dergelijk bos in te richten op eigendommen van Staatsbosbeheer in het westelijk deel van het landgoed ât Nijendal in Olst. De bedoeling is om de weilanden te beplanten met kleine groepjes bomen en alleenstaande bomen omringt met doornstruiken. Verder zal op een aantal plekken tegen de bestaande bosranden beplanting aangebracht worden om de harde onnatuurlijke grenzen weg te nemen. Resultaat zal zijn een historisch landschap uit de Middeleeuwen, dat ook recreatief van grote waarde zal zijn.

Recreatiegemeenschap Salland

Recreatiegemeenschap Salland is het samenwerkingsorgaan van de gemeenten Deventer, Olst- Wijhe en Raalte op het gebied van de openluchtrecreatie. Het recreatieschap zet zich in voor het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de deelnemers op het terrein van de openluchtrecreatie binnen het gebied van die gemeenten.

Dit project is mogelijk gemaakt met financiële steun van de Europese Unie, de provincie Overijssel en de gemeenten Deventer en Raalte.

Publicatiedatum: 18-3-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 18 maart 2005