Deelgemeente Osdorp Amsterdam


Brandweer opent nieuwe kazerne in Osdorp
21 maart 2005
In februari 2004 werd de eerste paal geslagen

Dinsdag 22 maart openen brandweercommandant Kees te Boekhorst en stadsdeelvoorzitter Simon Willing van stadsdeel Osdorp de nieuwste kazerne van Brandweer Amsterdam. De kazerne is sinds 14 maart 2005 in gebruik. De kazerne is gelegen aan de Ookmeerweg in stadsdeel Osdorp en is verantwoordelijk voor de brandweerzorg in dit stadsdeel. Tijdens de opening wordt ook de naam van de kazerne onthuld.

Discussie
Gedurende meer dan twintig jaar werd discussie gevoerd over het al dan niet bouwen van een kazerne in stadsdeel Osdorp. Na een eind jaren negentig gehouden onderzoek naar de dekking van de stad werd definitief besloten tot de bouw van een brandweerkazerne, waarna op 3 februari 2004 de eerste paal werd geslagen.

Gaspakkenploegen
Naast de reguliere brandweerzorg biedt de kazerne onderdak aan één van de drie Gaspakkenploegen van Brandweer Amsterdam. Dit gespecialiseerde team wordt ingezet bij incidenten waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn. In speciale, beschermende kleding kunnen de leden van dit team gevaarlijke stoffen op een veilige manier opruimen.

Zoals op elke Amsterdamse brandweerkazerne, kunnen burgers en ondernemers ook op de kazerne in Osdorp terecht met vragen over de brandweer en brandveiligheid. Er is voorlichtingsmateriaal beschikbaar over tal van onderwerpen op het gebied van brandveiligheid thuis en op het werk.

Dietzsch en Van der Sanden
De kazerne is ontworpen door Dietzsch en Van der Sanden architecten. De architecten kregen de opdracht een functioneel gebouw te ontwerpen, dat opgenomen wordt in de omgeving. Dit heeft geleid tot een eenvoudig donkerrood hoofdgebouw en een garage met een opvallende vorm. De garage is grotendeels van glas en heeft een golvend dak dat bedekt wordt met een moslaag. Kleur, vorm en mos zorgen ervoor dat de nieuwe kazerne onderdeel uitmaakt van haar omgeving.