Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 22 maart 2005

Europese wilde kat nieuw in Dierenrijk Europa

Katachtige direct te zien voor publiek

Afgelopen nacht is de eerste Europese wilde kat aangekomen in Dierenrijk Europa. Het dier is vanaf vandaag direct te bewonderen voor het publiek. Vanaf 12.00 uur vanmiddag mag de kater zijn nieuwe verblijf verkennen. Deze kat is afkomstig uit de dierentuin van Gdansk in Polen. De Europese wilde kat is zwaarder gebouwd dan de huiskat en maakt ook een forsere indruk door de langere vacht. De katachtige is de eerste nieuwe diersoort die in 2005 bij Dierenrijk Europa wordt geïntroduceerd. In de loop van dit voorjaar volgen Griekse landschildpadden, Noordzeeroggen en diverse wadvogels. Naast de Europese wilde kat is in het park nog een andere katachtige van ons continent te zien; de lynx.

Europese wilde kat
De wilde kat is zwaarder gebouwd dan de huiskat en maakt ook een forsere indruk door de langere vacht. In heel Europa komt de wilde kat nog voor, onder andere in Schotland. Het roofdier woont zowel in de uitgestrekte bosgebieden als op de open vlaktes. In Dierenrijk Europa krijgt deze katachtige een verblijf op de rand tussen het themagebied 'Het cultuurlandschap' en 'Het Oerbos'. Prooien van de Europese wilde kat zijn vooral (woel)muizen, konijnen, spitsmuizen, vogels en soms ook hagedissen en amfibieën. Wilde katten vangen ook vis, vooral uit beken. Er zijn op de wereld maar liefst 26 verschillende wilde katsoorten. Het is een misverstand dat de Europese wilde kat de voorvader is van onze huiskatten. Men neemt eerder aan dat de Afrikaanse wilde kat meer verwant aan onze huisdieren is.

Reis door zeven Europese gebieden
Dierenrijk Europa heeft als dierentuin een uniek thema, namelijk 'Europa'. De bezoeker maakt er een wandeling door zeven Europese gebieden en maakt kennis met de leukste en lelijkste dieren van ons continent. In het park woont een groot aantal verschillende Europese diersoorten zoals wolven, bruine beren, zeehonden, lynxen, wisenten en ijsberen. De reis gaat door het 'Cultuurlandschap' met beverratten naar het 'Oerbos' met dieren zoals de nieuwe Europese wilde kat, edelherten en wilde zwijnen. Vervolgens beklimt men de 'Alpen' waar men steenbokken ziet klauteren of bruine beren kan ontmoeten. Daarna komt men in 'Het Hoge Noorden' waar ijsberen en de rendieren wonen. In het 'Strand & Zee' gebied zwemmen zeehonden en leven diverse watervogels. In het 'Moeras' komt men otters en bevers tegen. In het laatste themagebied 'Het Mediterrane Zuiden' ontmoet de bezoeker onder andere de magotaap die leeft op de rots van Gibraltar en de nieuwe Griekse landschildpadden.

Speelplezier op en rond de Brabantse hoeve
Een Brabantse hoeve is voor de bezoekers het vertrek- en eindpunt van de reis door het themapark. Bij deze boerderij kan men heerlijk ontspannen op het terras of binnen genieten van Brabantse gezelligheid en lekkernijen. Voor kinderen zijn er verschillende speeltuinen. Naast de grote, gethematiseerde boerderijspeeltuin, compleet met tractor en diverse speelelementen die lijken op boerderijdieren, is er ook nog een spannende indoorspeeltuin waar de kinderen kunnen spelen als het weer niet mee zit. Daarnaast is er in de stallen ook nog een filmzaal. In deze filmzaal worden de hele dag korte, educatieve films gedraaid die helemaal bij het thema van het dierenpark aansluiten.

Voor meer informatie over Dierenrijk Europa kan men bellen met: 0492-668240 of kijken op www.dierenrijkeuropa.nl.

Noot voor de redactie (