Raad voor het openbaar bestuur

Datum laatste wijziging: 15 februari 2005

Uit de vergadering van 10 februari 2005
De Raad voor het openbaar bestuur heeft in zijn vergadering van 10 februari 2005 besloten een door de minister van BZK gevraagd advies uit te brengen over benoemingen in het openbaar bestuur. De Raad is van mening dat meer openheid in benoemingsprocedures gewenst is, zonder dat direct uniformiteit nagestreefd moet worden. Het vraagstuk van politieke benoemingen wil de Raad in zijn advisering betrekken.

Samen met de Raad voor de Wadden is de Raad voor het openbaar bestuur in discussie over een advies over de bestuurlijke organisatie van de Waddenzee. De Commissie Meyer heeft in zijn advies in 2004 problemen in de bestuurlijke organisatie van het Waddengebied geconstateerd. De Raad voor de Wadden en de Raad voor het openbaar bestuur willen deze door de commissie Meyer geconstateerde problemen, zoals verkokering, veel coördinatie en weinig doorzettingsmacht, te veel beheersorganisaties, aan een nadere analyse onderwerpen. Wanneer besloten wordt een advies uit te brengen, zal dat rond de zomer gebeuren.

Op verzoek van de projectgroep Andere Overheid van het Ministerie van BZK denkt de Raad mee over het vraagstuk over de herinrichting van de rijksdienst. De knelpunten die door de Raad in deze vergadering zijn gesignaleerd worden meegenomen in een gezamenlijke reactie van een aantal adviesraden.

Advies over de nationale coördinatie van EU-beleid De Raad voor het openbaar bestuur heeft een advies uitgebracht over de nationale coördinatie van EU-beleid. Het advies gaat in op de interdepartementale coördinatie, de rol van het parlement en de betrokkenheid van decentrale overheden. De Raad adviseert het kabinet onder meer de eindverantwoordelijkheid voor de nationale coördinatie van EU-beleid over te hevelen van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar het ministerie van Algemene Zaken. U kunt het advies hier downloaden.

Werkprogramma Rob
Het werkprogramma van de Raad voor het jaar 2005 is vastgesteld. U kunt het hier downloaden.

---

le>