Vertis

Friesland Foods optimaliseert management-informatie

Voor zijn business-to-business (B2B)-cluster gaat Friesland Foods een nieuw ERP-systeem gebruiken. Het nieuwe systeem is heel geschikt voor transactieverwerking, maar minder geschikt voor ondersteuning van het management en middenmanagement. Friesland Foods heeft daarom bij Vertis de vraag neergelegd om een managementinformatiesysteem (MIS) te implementeren.

Het B2B-cluster kent twee hoofdproblemen met betrekking tot de managementinformatie. Ten eerste is de managementinformatie onvoldoende gestructureerd. De informatie die beschikbaar is, is door de jaren heen alleen maar toegenomen, maar zonder duidelijke samenhang. Dat betekent dat de informatie niet goed bruikbaar en te onderhouden is. Bovendien kunnen er geen relaties worden gelegd tussen verschillende functionele gebieden zoals logistiek, inkoop, verkoop en financieel.

Ten tweede is er niet voldoende managementinformatie beschikbaar. De operationele managers van de werkmaatschappijen beschikken niet over voldoende gegevens om gefundeerde beslissingen te nemen; het ontbreekt hen aan de juiste stuurinformatie. Bovendien is niet van alle functionele gebieden managementinformatie beschikbaar.

Samengevat kent het B2B-cluster de volgende knelpunten op het gebied van managementinformatie:

* Er is onvoldoende structuur in de rapportages;
* Er is geen consistentie tussen rapportages;
* Het is niet mogelijk om cross-functionele rapportages te maken;
* Het genereren van rapportages vergt veel handmatige handelingen en de gebruikersvriendelijkheid laat te wensen over;
* De huidige systemen bieden onvoldoende ondersteuning voor de bepaling van de KPIs;

* De productierapportages die binnen het B2B-cluster worden gebruikt, voldoen niet.

MIS op basis van gecombineerde technologie
De behoefte ligt in het eerste jaar (tot september 2005) vooral in de ontsluiting van SAP-gerelateerde data. Vertis zal een MIS implementeren op basis van gecombineerde technologie voor ontsluiting van de gegevens. Voor de ontsluiting van SAP-gerelateerde data wordt SAP Business Information Warehouse ingezet. Voor de ontsluiting van niet-SAP-gerelateerde data voornamelijk procesautomatiseringdata wordt een Kimball certified datawarehouse ingezet. Met behulp van Crystal Reports wordt voor beide data-bronnen een presentatielaag gebouwd, van waaruit de gewenste rapporten kunnen worden geproduceerd.

De voordelen die dit MIS moet opleveren zijn volgens Leo van Elburg, Service manager van de B2B-SAP Service Organisatie, de volgende: "Enerzijds moet het MIS ervoor zorgen dat de noodzakelijke informatie veel sneller bij de business-beslissers terechtkomt. Anderzijds biedt het MIS substantiële besparingen op ICT-technisch gebied, doordat het een specifieke oplossing voor managementinformatie is. Deze oplossing is goedkoper dan een maatwerkoplossing in het SAP R/3-systeem."

Process Intelligence
Voor de integratie van de SAP-gerelateerde met de niet-SAP-gerelateerde data voornamelijk procesautomatiseringdata past Vertis het Process Intelligence-concept toe. Process Intelligence van Vertis is de link tussen het productieproces en ERP, waarmee het verband kan worden gelegd tussen procesvoering en resultaat.

Kennis en ervaring
Leo van Elburg vertelt waarom Friesland Foods voor Vertis heeft gekozen: "We zijn op de markt geweest en hebben van meerdere partijen een aanbieding gehad. Uiteindelijk hebben we om drie redenen voor Vertis gekozen. Ten eerste bracht Vertis ervaring en kennis mee van onze sector, de foodsector. Ten tweede heeft Vertis veel ervaring met dit soort managementinformatieprojecten. En tenslotte was Vertis ook prijstechnisch de gunstigste kandidaat."

Over Friesland Foods
Friesland Foods is een multinationale onderneming die zich richt op het winstgevend ontwikkelen, produceren en verkopen van een breed assortiment zuivelproducten en vruchtendranken voor consumenten, professionele gebruikers en industriële afnemers. Het B2B-cluster van Friesland Foods omvat vier werkmaatschappijen, te weten Friesland Coberco Butter Products (FCBP), Poeder Unit Beilen (PUB), Borculo Domo Ingredients (BDI) en Kievit.

Meer weten over Vertis? Neem dan contact op via:

Telefoon: 0598 - 66 60 00
Telefax: 0598 - 66 60 29
E-mail: Info@vertis.nl