Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Eerste grootmeesterresultaat voor Oscar Lemmers

De site van de Limburgse Schaakbond meldt dat Oscar Lemmers zijn eerste grootmeesterresultaat heeft behaald. Door in de laatste ronde van de Belgische competitie te winnen van Arkadij Naiditsch (met 2623 de nummer 84 van de wereld), behaalde hij een score van 8,5 punten uit 11 partijen. Goed voor een TPR van 2605. De voormalig inwoner van Venray, die tegenwoordig in Zwolle woont, komt uit voor POST JR/ESGOO (Enschede). In de Belgische competitie speelt hij voor het Gentse KGSRL.

Zijn Belgische partijen zijn na te spelen via de website van Oscar.
---

Meesterklasse ronde 8: ruim uitgevallen overwinning voor HMC Calder tegen LSG

Na de schrobbering door HSG in de vorige ronde was er voor HMC Calder niet veel meer om voor te spelen dit seizoen. De play-offs zijn voor de Bossche ploeg uit het zicht verdwenen en van degradatiegevaar is al ronden lang geen sprake meer. Onafhankelijk van de laatste twee ronden zal een solide plaats in de middenmoot behaald worden. Maar bij diverse spelers heerste toch een katergevoel vanwege de wedstrijd tegen HSG. Natuurlijk is de Hilversumse ploeg veel sterker - ratingcijfers liegen niet (altijd) - maar de uitslag wat erg geflatteerd en toch wat beschamend. Zodoende was de motivatie om tegen LSG voluit te gaan en wat recht te zetten volop aanwezig. De Leidenaren hebben een ongelukkig seizoen achter de rug en met een overwinning zou men een van de laatste strohalmen in strijd tegen de degradatie kunnen grijpen. Het heeft er nooit ingezeten...

Debutant Felix Levin kon eindelijk eens aan de bak, als eerste invaller voor kopman Daniel Fridman had hij de pech dat in Daniels schaakagenda tot dusverre iedere ronde inpasbaar was geweest. Felix stuitte op Leon Konings. Het zijn de veteranen die een gevecht met een sterke grootmeester wel aandurven, maar Leons dapperheid werd niet beloond. Zwaktes in zijn pionnenstructuur werden kundig geblokkeerd en een wanhoopscombinatie werd op klinische wijze ontmanteld. Een keurige overwinning van Felix Levin.

Bij deze stand was reeds duidelijk dat Mark van der Werf het zwaar te verduren had tegen Michail Saltaev. De opbouw die de HMC'erer koos tegen zwarts Aljechin-verdediging leek niet erg ambitieus, maar Michail heeft zo zijn eigen ideeën. De druk was al spoedig onaangenaam en Mark gaf een pion om nog wat te compliceren. Het mocht niet baten.

Op dat moment kreeg Rafael Fridman een remiseaanbod van Edwin van Haastert. Onverwacht, omdat Edwin erg goed leek te staan. Rafael, niet vies is van een robbertje vechtschaak, overlegde met teamleider Ben Span en besloot door te spelen. Dit tot afgrijzen van ondergetekende... Edwin van Haastert verklaarde later dat hem ondertussen duidelijk was geworden dat hij wel erg goed stond. Rafael speelde direct niet de beste zet waarna de LSG'er het achter elkaar uitmaakte.

Jasper Broekmeulen, voormalig jeugdkampioen van Nederland in de categorie tot 16 jaar, is één van de talenten die in de gelegenheid wordt gesteld ervaring op te doen in de meesterklasse. Hij maakt een ongelukkig seizoen door. Zijn roekeloze stijl heeft zich al meermaals tegen hem gekeerd. Vandaag was het anders. Tegen de sterke Michiel Bosman speelde hij rustig en gecontroleerd, met als resultaat een verdiende remise.

De tijdcontrole naderde en de hoop van LSG op een positief resultaat vervloog. Martin Roobol werd geconfronteerd met een solide Steinitz-verdediging van ondergetekende. Martin bereikte niet veel maar gebruikte zeeën van tijd op zoek naar een effectief plan. Op het moment dat hij al onder grote tijdsdruk stond, schakelde zwart over op "koffiehuis-mode". Objectief niet de beste stellingbehandeling - hoewel zwart waarschijnlijk nergens echt slechter stond - maar onder de omstandigheden uiterst kansrijk. Toen de tijdnood op zijn hoogst was, zeilden de zwarte stukken beslissend de witte stelling binnen.

Een erg goede partij werd gespeeld door Michiel Abeln die na de opening een licht voordeel had tegen Rudy van Wessel. Een onnauwkeurigheid gaf zwart de kans een nagenoeg gelijke stelling te bereiken, maar toen Rudy deze kans niet greep, raakte hij in een ijzeren greep. Het afspel was onberispelijk.
Op dit moment kon LSG zich geen puntverlies meer permitteren, maar het was duidelijk dat dat niet zou gebeuren. De Leidse hoop op een vol punt was gericht op Ralf Gommers, die beschikte over een drukkend ruimtevoordeel en een gevaarlijke pionnenfalanx. Na een aardig gelukte opening had Niels Ondersteijn toch iets niet helemaal goed gedaan. Vanaf dat moment stokte het bij de Leidenaar en vocht Niels voor iedere centimeter. Hij wist de e-lijn te bemachtigen als compensatie voor wits sterke pionnen. Geconfronteerd met de plotselinge tegenkansen raakte Ralf de draad helemaal kwijt, en verloor zelfs. Voorbeeldige taaiheid van Niels, maar vanuit Leids oogpunt een ongelukkige tegenvaller.

Nicolai Vesterbaek Pedersen was gekomen om voor zijn laatste kans op een grootmeesternorm te vechten. Daarvoor was een hoge ratinghouder van circa 2400 noodzakelijk, maar dat gebeurde niet. Gelukkig kon hij zijn teleurstelling wegslikken en een partij in zijn typische "fluwelen handschoen"-stijl spelen. Zwart verzamelde kleine voordelen en op een gegeven moment brak er iets bij de tegenstander. Een knappe overwinning boekte Geert van der Stricht. Geert heeft twee nederlagen op rij moeten incasseren en was er zeer op gebrand zich te revancheren. Jeroen Blokhuis gaf hem aanvankelijk echter geen centimeter en deed een gerechtvaardigd remiseaanbod. Geert smeekte bij de teamleider om door te mogen spelen en verklaarde: "Je moet ook gelijke stellingen durven te spelen". Natuurlijk was dat geen enkel probleem. Het was geen kritiek moment in de wedstrijd en geen kritieke partij. En dus ging de strijd door.
De zwartspeler moet het niet helemaal goed hebben gedaan, want langzaam kantelde de stelling en uiteindelijk gaf Geerts goede eindspeltechniek de doorslag.

Toen bleef er nog éen partij over, en de lijdensweg van LSG leek nog niet voorbij. Stefan van Blitterswijk stond na de opening zo goed tegen Paul Span dat van Bossche kant een spoedige nederlaag werd verwacht. Stefan incasseerde de dame voor toren en loper, maar raakte daarna het spoor bijster. Er resulteerde een eindspel met ongelijksoortig materiaal waar voor de toeschouwers onbegrijpelijke ontwikkelingen plaatsvonden. Paul kwam zelf volkomen gewonnen te staan, meende echter op mat te kunnen spelen en gaf de witspeler daarmee een onverwachte kans om eeuwig schaak af te dwingen. Beide spelers ontevreden, maar achteraf geen onterechte uitslag.

HMC Calder is terug op de vijfde plaats maar Hotels.nl op de vierde en laatste playoff-plaats is buiten bereik. Voor LSG wordt de situatie nu heel dreigend. Alleen een overwinning op ESGOO geeft nog een theoretische kans op lijfsbehoud.

LSG 2353 - HMC Calder 2375 2 - 8

1. Leon Konings 2327 - Felix Levin 2506 0 - 1
2. Raoul van Ketel 2226 - Nicolai Vesterbaek Pedersen 2471 0 - 1
3. Mark van der Werf 2418 - Michail Saltaev 2497 0 - 1
4. Edwin van Haastert 2411 - Rafael Fridman 2427 1 - 0
5. Jeroen Blokhuis 2372 - Geert van der Stricht 2422 0 - 1
6. Martin Roobol 2300 - Gerard Welling 2361 0 - 1
7. Rudy van Wessel 2352 - Michiel Abeln 2341 0 - 1
8. Stefan van Blitterswijk 2406 - Paul Span 2250 ½ - ½
9. Michiel Bosman 2330 - Jasper Broekmeulen 2177 ½ - ½
10. Ralf Gommers 2384 - Niels Ondersteijn 2302 0 - 1


---

DSC1 wint mede door invallers van LSG 2 (KNSB 1B) DSC2 wint cruciale wedstrijd tegen DD 2 (KNSB 3G) Dubbelschaak stuurt Eindhoven 2 naar onderbond (KNSB 3G)
Klik hier om de besproken partijen online na te spelen