Gemeente Nuth


22-03-2005

Leon Pansters over toerisme en recreatie

Het afgelopen jaar heeft de gemeente Nuth de toeristische ontwikkeling van deze gemeente daadwerkelijk op de agenda geplaatst. Wethouder Leon Pansters heeft toerisme in zijn portefeuille en hij wil de lezers van onze infopagina informeren over de zaken die het afgelopen jaar zijn opgepakt.

Allereerst zijn wij begonnen met te onderzoeken wát onze toeristische potentie daadwerkelijk is en vooral wát onze inwoners daarvan vinden. Immers, een toeristische ontwikkeling is niet iets dat je als gemeente van bovenaf oplegt, maar dat is iets dat je samen met je inwoners en ondernemers doet. Uit het onderzoek dat in 2003 door de Hoge Hotelschool is uitgevoerd, kwam naar voren dat Nuth vele kansen heeft en dat onze inwoners in grote getale positief staan ten opzichte van kleinschalig toerisme. Dit onderzoek was voor ons dan ook reden om daadwerkelijk onze toeristische ontwikkeling ter hand te nemen. Wij hebben vervolgens samen met ondernemers, brancheorganisaties, verenigingen en VVV Zuid-Limburg een zeer concreet én breed gedragen actieplan opgesteld. Dit plan vond ook politiek veel draagvlak en wordt de komende jaren stap voor stap uitgevoerd. Veel werk wordt daarbij verzet door enkele werkgroepen, waarin vele vrijwilligers, afgevaardigden van de ondernemers, de VVV Zuid-Limburg en de gemeente zitting hebben.

Leon Pansters: Ik ben vooral onder de indruk van het enthousiasme dat deze mensen meebrachten. Met elkaar hebben we baanbrekend werk verzet waarop we trots mogen zijn. Het goedgekeurde raadsvoorstel over Toerisme en Recreatie is een document dat leeft bij de werkgroepleden. We richten ons nu vooral op de rustzoekende toerist die oog heeft voor de natuur en cultuur. Die willen we iets bieden. Met de prachtige buitengebieden en de vele monumenten die de gemeente Nuth rijk is, mag dit geen probleem zijn. Elk jaar trekken zon 19.000 wandelaars over het Pieterpad en het Pelgrimspad door ons buitengebied. Lange afstandswandelaars die een onderdak zoeken en die niet van alleen de wandellucht kunnen leven. In onze gemeente kunnen heel wat bedrijven hun voordeel daarmee doen zoals de bakker, de kruidenier, restaurants en cafés. In Schimmert hebben we onder andere speciale trekkershutten voor de wandelaars.

We hebben als gemeente nu bewust gekozen voor de rol van regisseur. Dit betekent dat wij zodanige randvoorwaarden proberen te scheppen dat bestaande ondernemers beter kunnen ondernemen en nieuwe ondernemers nieuwe kansen durven op te pakken. Kortom: oor hebben voor nieuwe initiatieven en geen onnodige drempels opwerpen door regelgeving, daar werken wij aan. We ervaren nu al de positieve gevolgen van de verbeterde contacten. We kunnen sneller reageren doordat de afstand korter is geworden. Als gevolg daarvan verlopen de procedures sneller en dat trekt ook weer makkelijker nieuwe horecaondernemingen aan. Kortom: Toerisme opent de deur voor nieuwe investeerders.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen, dan kunt u contact opnemen met onze ambtenaren voor toerisme en recreatie, Mijke van den Berg (woensdag tot en met vrijdag) op 565 91 14 en Jef Sluijsmans op 565 91 51.
Wethouder Leon Pansters en ambtenaren voor toerisme en recreatie Jef Sluijsmans en Mijke van den Berg
Vlr: Wethouder Leon Pansters en ambtenaren voor toerisme en recreatie Jef Sluijsmans en Mijke van den Berg