ST PRINS BERNHARD CULTUURFONDS

Internationale prijs voor documentaire 'Glas is Leerdam'

Den Haag, 21 maart 2005. De door het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland integraal gefinancierde documentaire 'Glas is Leerdam', geproduceerd en geregisseerd door Robin Lutz AV producties, heeft op het Europa Nostra Heritage Film Festival in Dobbiaco, Italië, de prijs gekregen voor de beste film op het gebied van cultureel erfgoed. De internationale jury prees de film als stimulerend en visueel onderhoudend, met aandacht voor detail, en het excellente vakmanschap van de regisseur. De jury was ook erg ingenomen met de aandacht in de film voor jongeren.

Producent/regisseur Robin Lutz nam de prijs in ontvangst uit handen van Bernard Lösch, voorzitter van de jury en van Irina Subotic, jurylid en bestuurvoorzitter van het Nationaal Museum van Belgrado.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland heeft het initiatief genomen om een serie audiovisuele programma's te ontwikkelen met als thema 'Oude kern - nieuwe eeuw'.
De serie heeft tot doel jonge mensen via tv en onderwijs bewust te maken van het (onbeschermde) culturele erfgoed in hun directe omgeving. 'Glas is Leerdam' is de derde aflevering in deze serie.

John Sillevis, hoofdconservator van het Haags Gemeentemuseum en eindredacteur van de serie, heeft als afgevaardigde van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland op het festival een toespraak gehouden over het belang van het beschermen van cultureel erfgoed in onze samenleving en dit in het bijzonder voor jongeren in relatie met het onderwijs.

Op 18 april 2005 is de première van de vierde film uit deze serie met de titel 'Mortalis, rituelen in Zuid-Holland'. Deze film zal gepresenteerd worden door de Commissaris van de Koningin Jan Franssen in de grote zaal van het Haags filmhuis.

De documentaire 'Glas is Leerdam' werd op 27 maart 2004 uitgezonden door de AVRO.

Crew van de film:
Productie en regie: Robin Lutz
Montage en samenstelling: Joop Span
Camera: Onno Gerritse
Adviseur: Liesbeth Strüving
Licht: Koos Westhoff
Geluid: Bert Koops, Menno van der Berg
Eindredactie: John Sillevis

Meer informatie bij Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Liesbeth Struving, 070-4417709 of bij Robin Lutz AV-producties 070-346 82 44

22 mrt 05 10:21