VERENIGING VAN MILIEUKUNDIGEN

PERSBERICHT, 22 maart 2005

Terlouw wil zonnecentrales in de woestijn

Aangemoedigd door onder meer oud-minister Jan Terlouw pleit de studiegroep Zonne-energie ervoor vaart te zetten achter de ontwikkeling van zonnecentrales in woestijnlanden. Volgens de studiegroep biedt deze techniek ongekende mogelijkheden om op duurzame wijze te voorzien in de wereldenergiebehoefte, zo blijkt uit het vandaag verschenen nummer van Milieutijdschrift ArenA, het opinieblad van de VVM,

Het principe van een dergelijke zonthermische krachtcentrale is simpel, waardoor het ontwikkelingsrisico klein is. Vergeleken met een 'normale' centrale wordt in feite alleen de brander voor kolen, olie of gas vervangen door een groot spiegelveld. Met de spiegels wordt de zonnestraling in het brandpunt geconcentreerd op een vloeistof, net als met een vergrootglas. Zo ontstaan temperaturen van boven de 400 graden Celsius bereiken, meer dan voldoende om stoom onder hoge druk om een turbine aan te drijven.

De technologie is grootschalig en levert alleen een goed rendement op bij een grote zonnekracht. Globaal is dat binnen de keerkringen en in het zuiden van Spanje, Italië en Griekenland. Omdat er grote oppervlakten voor nodig zijn, leent de techniek zich bij uitstek voor toepassing in uitgestrekte woestijngebieden. In de Verenigde Staten wordt de techniek in de woestijn van Californië al meer dan vijftien jaar met succes toegepast. Voor ons land kan deze zonne-energie als groene stroom en waterstof uit Zuid Europa en vooral Noord Afrika worden geimporteerd. Nieuwe (kolen-)centrales zijn niet nodig en de kerncentrale in Borssele kan worden gesloten.