Kenniscentrum Elektronische Overheid

22 mrt 2005

Antwoorden op kamervragen over misdaden met ICT als doelwit

Is het waar dat bij aanvallen op computer- of informatiesystemen (denial of service aanvallen) of op vitale informatie infrastructuren er geen crisisbeheersplan beschikbaar is? Zo ja, wat is hiervoor de reden? Was een van de vragen van de Kamer aan de ministers voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijkrelaties en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over misdaden met ICT als doelwit.

Onder de verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties loopt het project Bescherming Vitale Infrastructuur. Dit project beoogt een samenhangend pakket van maatregelen te ontwikkelen ter bescherming van de vitale infrastructuur (waaronder ICT). Hiertoe worden door de diverse vitale sectoren enerzijds kwetsbaarheidanalyses uitgevoerd en anderzijds de reeds getroffen beschermingsmaatregelen geïnventariseerd. Op grond van de verkregen inzichten zal uiteindelijk kunnen worden bepaald of aanvullende beschermende maatregelen noodzakelijk zijn. Het opstellen van crisisbeheersplannen kan daar een onderdeel van zijn. De Tweede Kamer wordt over de resultaten van het project bescherming Vitale Infrastructuur vóór het einde van het tweede kwartaal van 2005 geïnformeerd.

Private of publieke organisaties zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de preventie en afhandeling van ICT-veiligheidsincidenten. Voor de Rijksoverheid geldt het Voorschrift Informatiebeveiliging Rijksdienst (VIR) dat een calamiteitenparagraaf voorschrijft voor informatiebeveiligingsplannen. Overheidsorganisaties worden bij preventie en afhandeling van ICT-veiligheidsincidenten bijvoorbeeld bij een Ddos-aanval - bijgestaan door GOVCERT.NL, het Computer Emergency Response Team van de overheid. Dit team is opgericht in juni 2002 om de overheid ondersteuning te bieden op ICT-veiligheidsgebied. Het NHTCC speelt een rol in de advisering op onderdelen van de vitale infrastructuur.

GOVCERT.NL werkt op Europees niveau samen met het European Network and Information Security Agency (ENISA) en de internationale Computer Security gemeenschap over preventie en afhandeling van ICT-incidenten. Daarnaast is GOVCERT.NL in overleg met een aantal grote Nederlandse internet service providers over het fenomeen Ddos-aanvallen. Bekijk de andere vragen en antwoorden op de site van het ministerie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties