Programma Elektronische Provincies

Leergang e-Provincies Interprovinciaal Overleg

'DURP zet het ruimtelijkeordeningsproces in beweging' (21 maart 2005)

laatste item

Het project Digitaal Uitwisselbare Ruimtelijke Plannen (DURP) heeft op 17 maart 2005 in het World Trade Centre in Rotterdam een werkconferentie gehouden onder het motto: 'DURP zet het ruimtelijkeordeningsproces in beweging'. De werkconferentie markeerde de omslag van het stimuleren naar het implementeren van digitaal uitwisselbare plannen. Vanaf 2007 wordt het gebruik van deze plannen verplicht. Op de conferentie is ook een aantal nieuwe publicaties verspreid.

e-Provincies was aanwezig op de drukbezochte informatiemarkt. Samen met een aantal collegas's van andere ICTU programma's stonden zij op een stand en hebben talrijke vragen met betrekking tot de elektronische overheid beantwoord.

De afgelopen vier jaar heeft DURP gemeenten, provincies, rijksoverheden, waterschappen en andere instanties gestimuleerd om hun ruimtelijke plannen digitaal beschikbaar te stellen. Daarbij heeft de aandacht gelegen op de techniek en de randvoorwaarden. De komende twee jaar hebben deze organisaties de gelegenheid verdere ervaring op te doen met het gebruik van deze ruimtelijke plannen in de eigen werkprocessen. Door met elkaar voorbeeldprojecten op te zetten waarin digitaal, uitwisselbare en vergelijkbare plannen het ruimtelijkeordeningsproces verbeteren, kan ervaring op worden gedaan, wordt het draagvlak vergroot en wordt inzichtelijk welke standaarden wettelijk verankerd moeten zijn in 2007. Niet alleen vakinhoudelijke mensen zullen hierbij betrokken zijn, maar de komende periode vooral ook bestuurders en managers van overheden. Immers vanaf 2007 wordt het gebruik van digitaal uitwisselbare ruimtelijke plannen wettelijk verplicht.