Gemeente Lisse

22-03-2005 Welstandsnota

Check online de criteria waaraan uw bouwwerk qua welstandseisen moet voldoen om goedgekeurd te worden.

De gemeentelijke Welstandsnota 2004-I (vastgesteld in juni 2004) staat sinds kort op onze website. U vindt de nota onder producten en diensten -> bouwen en wonen -> welstandsnota.
De welstandsnota is bedoeld om burgers vooraf al meer duidelijkheid te geven over de welstandseisen die aan bouwwerken worden of zullen worden gesteld. In de nota staan criteria waaraan bouwwerken moeten voldoen uit het oogpunt van welstand. Deze criteria zijn uitgesplitst naar de wijk waarin een bepaald bouwwerk staat of naar de bestemming. Voor bijzondere objecten zoals monumenten en beeldbepalende panden zijn er daarnaast ook bijzondere, specifieke welstandsregels.

Kleinere bouwwerken
In de nota zijn verder standaardcriteria opgenomen voor veel kleinere bouwwerken zoals dakkapellen, bijgebouwen, aan- en uitbouwen, overkappingen, gevelwijzigingen, erfafscheidingen en reclames. Als uw bouwplan hieraan voldoet, mag u er van uitgaan dat uw bouwplan voldoet aan de eisen van welstand.

Vergunningvrij bouwwerken moet wel voldoen aan welstandseisen Bouwwerken waarvoor géén bouwvergunning nodig is, de zogenaamde vergunningvrije bouwwerken, worden door de gemeente niet vooraf getoetst aan de regels van de welstandsnota. Voldoet zo´n plan echter aan de criteria voor de kleine bouwwerken, dan mag u er ook van uitgaan dat uw bouwwerk niet in strijd is met de eisen van welstand. Er is wel één maar: als achteraf blijkt dat het uiterlijk van zon bouwwerk heel erg in strijd is met de redelijke eisen van welstand, dan kan de gemeente u toch verplichten om uw bouwwerk aan te passen. Dit gebeurt dan op grond van een excessenregeling die ook in de welstandsnota is opgenomen. Deze regeling kan worden toegepast als er sprake is van armoedig materiaalgebruik, toepassing van felle of contrasterende kleuren en opdringerige reclames. De excessenregeling is beslist niet bedoeld om het plaatsen van een bouwwerk op zich tegen te gaan!

Meer informatie
Voor informatie over de welstandsnota kunt u bellen met de heer H.J. Hulsbergen van de afdeling Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting, telefoon (0252) 433168.