Gemeente Castricum

Grenzen vervagen tijdens bijeenkomst internationale samenwerking

Er wordt al op meerdere terreinen internationaal samengewerkt door de gemeente Castricum. De activiteiten worden soms gedragen door een kleine groep mensen, die een grote inspanning leveren, soms door een grotere groep vrijwilligers. Zij worden in meer of mindere mate gesteund door de gemeente. Tijdens de bijeenkomst over internationale samenwerking, op 16 maart jl. kwamen 30 belangstellenden, raadsleden en vertegenwoordigers van de samenwerkingsinitiatieven bij elkaar om samen met ervaringsdeskundigen de heer J.R. Piet (wethouder stedenbanden bij de gemeente Heerhugowaard) en de heer J. van Breughem (vertegenwoordiger van de VNG) over het onderwerp te discussiëren.

De gastsprekers schetsten de ontwikkelingen in de hedendaagse internationale samenwerking: Steeds meer wordt er samengewerkt op basis van gelijkheid. Maar ook het gevoel van solidariteit, het eigen belang (ook een Eerste Wereldland kan ervan profiteren), betrokkenheid bij de medemens en het bevorderen van de democratische ontwikkeling zijn drijfveren om (meer) internationaal samen te werken. Voor de vertegenwoordigers van achtereenvolgens Stichting Muttathara helpt India, de Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Limmen (Burkina Faso), de Stichting Vrienden van Spitak en de Stichting Jumelage Castricum-Balatonfured, waren er leerzame tips uit de praktijk; de gemeente hoorde hoe Europa' ook ingrijpt op lokaal niveau. Hoe stippel je als gemeente een beleid uit dat de activiteiten overkoepelt die er nu al zijn? Van welke bestaande instrumenten en middelen kan de gemeente gebruik maken? Het waren enkele van de vele aspecten die tijdens de avond aan de orde kwamen.

Bovendien was er voor de vier lokale organisaties voor internationale samenwerking gelegenheid om zich te presenteren. Van elkaar kun je leren, zo bleek al snel. En dan blijken grenzen snel te vervagen.