Vereniging Natuurmonumenten


TPG Post viert 100 jaar Natuurmonumenten met postzegels 22-03-2005

TPG Post geeft vandaag ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Vereniging Natuurmonumenten twee postzegelvelletjes uit met afbeeldingen van het Naardermeer en de Brunssummerheide. De postzegelvelletjes maken onderdeel uit van de serie Nederlandse natuur. Eerder verschenen in deze serie al postzegelvelletjes over het Nederlandse Wad (2003) en de Veluwe (2004). Ontwerpbureau Airplant uit Amsterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp van de postzegels. Mevrouw Herna Verhagen, commercieel directeur van TPG Post, heeft vandaag in het Naardermeer de eerste postzegelvelletjes overhandigd aan de heer Fedde Koster, directeur financiën en bedrijfsvoering van Natuurmonumenten.
Interessant contrast
Op de postzegelvelletjes 100 jaar Natuurmonumenten worden twee natuurgebieden vereeuwigd: het waterrijke Naardermeer en zijn natuurlijke tegenhanger de Brunssummerheide. De heide vormt een interessant contrast met het Naardermeer. De Brunssummerheide is droog en zanderig, het Naardermeer nat en drassig. De weergave van het Naardermeer en de Brunssummerheide op de postzegelvelletjes is zodanig dat zoveel mogelijk recht wordt gedaan aan het karakter van beide gebieden. Om de weergave nog interessanter te maken, is een dwarsdoorsnede van het landschap gemaakt. Zo zijn zowel de flora en de fauna boven en onder water, als de dieren in de lucht en op de grond in beeld gebracht. Op de postzegelvelletjes zijn diverse dieren te zien die kenmerkend zijn voor deze gebieden. Het velletje van het Naardermeer toont naast een waterlelie, een snoek, een aalscholver en een lantaarntje. Op het velletje van de Brunssummerheide zijn een appelvink, een icarusblauwtje, een Schoonebeeker schaap en een zandhagedis te zien. De postzegelvelletjes 100 jaar Natuurmonumenten bevatten elk 4 postzegels. De frankeerwaarde van de postzegels Naardermeer is 0,39. De (Priority)postzegels Brunssummerheide voor post naar landen in Europa hebben een frankeerwaarde van 0,65. Puzzelwerk
Na de officiële presentatie van de postzegelvelletjes hebben twee teams groep 5 leerlingen van Basisschool De Tweemaster uit Naarden het werk van Natuurmonumenten uitgebeeld door gezamenlijk een reuzenpuzzel te maken met als afbeelding het postzegelvelletje gewijd aan het Naardermeer. De puzzel bestaat uit 100 stukken en meet 7,2 x 4,50 meter. Voor Gradus Lemmen, beheerder van het Naardermeer, is dat gepuzzel heel herkenbaar. "Het versterken van de natuur door gebieden te vergroten is echt puzzelwerk. Stukje bij beetje kun je grond aankopen. Als je dan op een gegeven ogenblik een groot aaneengesloten stuk hebt, kun je de natuur een flinke impuls geven. Bij het Naardermeer hebben we in de Bovenmeent grond aangekocht en het waterpeil verhoogd. Daardoor kan het Naardermeer het water beter vasthouden én is er een waardevol natuurgebied ontstaan, waar veel bijzondere vogels als de grote zilverreiger zich thuisvoelen, aldus Lemmen."
100 jaar Natuurmonumenten
Natuurmonumenten is op 22 april 1905 in Artis opgericht. Directe aanleiding daarvoor waren de plannen van de Gemeente Amsterdam om van het Naardermeer een vuilstort te maken. Sindsdien beschermt Natuurmonumenten natuur in Nederland door gebieden aan te kopen en te beheren. Het Naardermeer was in 1906 het eerste gebied dat Natuurmonumenten aankocht. Jaarlijks bezoeken zon 35 tot 40 miljoen recreanten de gebieden van Natuurmonumenten. Van een kleine club mensen die de natuur een warm hart toe droegen is Natuurmonumenten in 100 jaar uitgegroeid tot een vereniging met een achterban van 913.000 leden. Dankzij de steun van al deze mensen en van de overheid is Natuurmonumenten erin geslaagd om inmiddels ruim 90.000 hectare (363 gebieden) waardevolle natuur voor altijd veilig te stellen. Een erfenis voor alle toekomstige generaties.
Ontwerper
De beide postzegelvelletjes 100 jaar Natuurmonumenten zijn ontworpen door Ontwerpbureau Airplant uit Amsterdam. Airplant wordt gevormd door Rogério Lira, Gabriëlle Marks en Aldje van Meer. Hun respectievelijke opleidingen volgden zij aan het Sandberg Instituut, de Gerrit Rietveld Academie, de HKU en Media-GN. Airplant is in voortdurende samenwerking met beeldend kunstenaars, musici, film- en theatermakers. Airplant ziet digitale media als middel voor expressie en creëert verbanden tussen digitale media en de fysieke omgeving. Zij probeert bijvoorbeeld een evenwicht te vinden tussen dienstbaar en communicatief enerzijds, en experimenteel en grensverleggend anderzijds.