Gemeente Enschede

Enschedees project Zorgvernieuwing aangemerkt als landelijke ontwikkelpilot Wmo

dinsdag 22-03-2005

Het Enschedese project Zorgvernieuwing is afgelopen week door staatssecretaris Ross benoemd als officiële ontwikkelpilot in het kader van de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Doel van het pilotproject is te onderzoeken hoe de maatschappelijke deelname van mensen met beperkingen actief kan worden bevorderd door de actieve inzet van de laatste technische hulpmiddelen zoals breedband en webdiensten. Tevens wordt onderzocht hoe de inzet van de technische hulpmiddelen het vraaggestuurde aanbod van zorg kan ondersteunen.

De invoering van de WMO zal ertoe leiden dat activiteiten als noaberhulp, mantelzorg en vrijwilligerswerk nog belangrijker worden voor de sociale samenhang in een wijk en voor de ondersteuning van wijkbewoners op het gebied van wonen, welzijn en zorg. In de pilot Zorgvernieuwing wordt nu onderzocht in hoeverre innovatieve, technische voorzieningen hieraan ook een wezenlijke bijdrage kunnen leveren. Bovendien moet de pilot meer inzicht opleveren in de samenhang tussen de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de vernieuwde Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz).

Woensdag 16 maart jl. vond de landelijke conferentie 'Werk in Uitvoering' plaats over de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Tijdens deze conferentie maakte staatssecretaris mevrouw drs. Clémence Ross-van Dorp bekend welke gemeenten en samenwerkende regio's als WMO-proeftuin gaan fungeren. In de verschillende proeftuinen wordt onderzocht hoe en op welke wijze de Wet maatschappelijke ondersteuning dient te worden ingevoerd.

Samen met de Woningbouwcorporaties De Woonplaats en Domijn, zorgverzekeraar Menzis (waaronder werkmaatschappij Amicon) en andere gemeenten uit de regio had de gemeente Enschede zich aangemeld als proeftuin voor het verder uitwerken en vormgeven van de maatschappelijke participatie van burgers. Uit een totaal van 137 aanmeldingen zijn uiteindelijk 26 gemeenten geselecteerd, waaronder Enschede.


---