---


---

Foto: De perspresentatie was in handen van Hennie Stoel. Links generaal Van Baal, rechts jhr. Loudon (Peter Wiezoreck)

Presentatie plannen landelijke Veteranendag

22-3-2005 12:51:00

Nederland krijgt met deelname aan militaire operaties in Bosnië, Afghanistan en Irak steeds meer veteranen. De aandacht en waardering voor deze groep groeien. Zodanig zelfs dat daarvoor een speciaal Comité Nederlandse Veteranendag is opgericht. Op dinsdag (22 maart) presenteerde het in het Haagse Nieuwspoort zijn precieze plannen. Daarin is 29 juni, de geboortedag van wijlen prins Bernhard, bepaald als vaste datum van de Veteranendag.

De plannen bestaan verder uit een website (www.veteranendag.nl), plechtigheden in de Ridderzaal en een ceremonie op het Binnenhof met onder meer een 'fly-by' boven Den Haag door de Koninklijke Luchtmacht en voorlichtingsprogramma's in het onderwijs voor kinderen tussen de tien en vijftien jaar. Op de avond van 29 juni komen ongeveer 8000 veteranen en scholieren in Ahoy in Rotterdam bijeen voor een viering. Hierbij is prins Willem-Alexander aanwezig. In Ahoy' zijn dan optredens van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht en artiesten als Xander de Buisonjé en Corrie Brokken.

Nederland telt ruim 150.000 veteranen uit de periode van de Tweede Wereldoorlog tot nu. Iedere militair die op een missie in het buitenland was, mag zich veteraan noemen. Daarbij geldt dat iemand pas veteraan is wanneer hij of zij de dienst officieel heeft verlaten. Alleen al in Irak dienden de afgelopen twintig maanden 7000 militairen, van wie een deel voor het eerst op missie was.

In het Comité Nederlandse Veteranendag hebben onder anderen de inspecteur-generaal van de krijgsmacht, luitenant-generaal A. Van Baal, en jhr. A. Loudon, tevens voorzitter van de raad van commissarissen bij Akzo Nobel en ABN Amro, zitting. Ook kroonprins Willem-Alexander maakt er deel vanuit. Foto: Het traditionele veteranendefilé op 5 mei in Wageningen, waarbij prins Bernhard altijd aanwezig was, zal verdwijnen. Dit jaar neemt prins Willem-Alexander de honneurs waar (Hennie Keeris)