Gemeente Ede

nummer 54 / Ede, 22 maart 2005

plan voor expositie kerncollectie

Inventarisatie gemeentelijke kunstverzameling

De gemeente Ede bezit 1316 kunstwerkenwerken die door totaal 334 kunstenaars zijn vervaardigd. Uit deze werken wil de gemeente een hoogwaardige collectie opbouwen met werken van kunstenaars die in de gemeente Ede wonen, gewoond hebben dan wel daar werken of gewerkt hebben. Ook kunstwerken van kunstenaars van buiten de gemeente Ede, waarin een relatie met Ede tot uitdrukking komt, kunnen daarvan deel uitmaken.

De gemeente Ede kocht voor het eerst in 1949 kunstwerken aan uit een speciaal daarvoor in het leven geroepen fonds, het Cultuurfonds voor de aankoop van kunstwerken van in de gemeente woonachtige of gewoond hebbende kunstenaars. Sindsdien is het beeldend kunstbezit gestaag gegroeid door verdere aanschaffingen, opdrachtverleningen, bruiklenen van het rijk en schenkingen. Naast schilderijen van bijvoorbeeld Dick Ket, Thijs Mauve en Jan Eversen, bestaat de collectie op dit moment onder meer uit grafisch werk van Willem Witsen, Jan Wittenberg en Klaas Gubbels en uit sculpturen van Charlotte van Pallandt, Joop Haffmans en Gerrit Langedijk.

Kerncollectie
De gemeente heeft nu een eerste inventarisatie van de kunstcollectie afgesloten en de doelstellingen en het gewenste beheer van de kustcollectie beschreven. Voor de zomer zal een tweede deel verschijnen waarin wordt aangegeven hoe de kerncollectie er uit ziet. Het college vindt het belangrijk dat inwoners en andere belangstellenden van dit waardevolle kunstbezit kennis kunnen nemen. Tentoonstellingen en presentaties zullen worden georganiseerd zodra een kerncollectie uit het bestand van 1316 werken is bepaald.


---