Dienstenbond CNV

Uitkomsten enquête ICK-CAO: twijfels over naleving CAO en rol van ondernemingsraden
22-03-2005

In de tweede helft van 2004 heeft de CNV Dienstenbond een enquête gehouden naar de waardering van leden voor de ICK-CAO. De onderhandelingen over deze bedrijfstak CAO in de ICT-sector staan nu weer voor de deur. Hoog tijd om de uitkomsten van die enquête onder de loep te nemen.

Achtergrond bij deze enquête was niet alleen dat wij als CNV Dienstenbond goed wilden weten wat onze leden belangrijk vinden en wat onze leden niet belangrijk vinden in het kader van de ICK-CAO. Daarnaast wilden we vooral ook weten wat beter moet.

Wat onze leden echt belangrijk vinden is in ieder geval heel duidelijk geworden:


1 loon

2 vakantie/adv/seniorendagen

3 pensioen

4 arbeidstijden

Deze prioriteiten sluiten op zich redelijk aan bij onze verwachtingen.

Toch is het belangrijk om dit soort zaken voorafgaand aan de komende CAO-onderhandelingen bevestigd te krijgen. Neem bijvoorbeeld de waardering van ADV dagen. Maar liefst 90% van onze leden vindt het behoud van ADV dagen van wezenlijk belang. Dat is goed om in het achterhoofd te houden bij een eventuele (door werkgevers aangezwengelde) discussie over de verlenging van de werkweek.

Datzelfde geldt voor het gegeven dat onze leden zeer hechten aan seniorendagen. Deze uitkomst van de enquête kan zeer relevant worden. Met name als werkgevers in het licht van uitspraken van de Commissie gelijke behandeling een discussie willen starten over het voortbestaan van seniorendagen.

Scholing, hoezo?

Opmerkelijk is verder dat scholing bijna niet voorkomt bij de door leden gestelde vakbondsprioriteiten. Dit kan beteken dat het essentiële belang van scholing voor werknemers in de ICT-sector, nog niet door iedereen wordt gezien. Dat zou zorgelijk zijn. Als CNV Dienstenbond geeft dit resultaat ons aanleiding om op het thema scholing in de ICT-sector nog een keer apart bij de leden terug te komen.

RSI

Wat ons verder opviel bij het uitwerken van de uitkomsten van de enquête is dat bij jongere leden de bestrijding van RSI (muisarm) wèl als prioriteit voorkomt. Kennelijk is het besef van de ernst van deze aandoening bij jongere leden sterker ontwikkeld dan bij oudere leden. Dat sterkt ons in ons beleid om op bedrijfstakniveau in de ICT-sector RSI-bestrijding en preventie van de grond te krijgen.

Twijfel over rol ondernemingsraad

Een ander opvallende uitkomst van de enquête heeft te maken met de rol van de ondernemingsraad in het kader van de ICK-CAO. Hierbij is een korte uitleg op zijn plaats.

De ICK-CAO maakt het mogelijk dat bedrijven afwijkende afspraken maken met ondernemingsraden over loon. De enige voorwaarde hierbij is dat het minimumsalaris voor een bepaalde functie uit de CAO gehandhaafd blijft.

De helft van onze leden is in de praktijk over deze rol van de ondernemingsraad echter niet te spreken. Dat is opvallend maar verbaast ons niet echt. Want in de afgelopen jaren hebben ondernemingsraden zelf ook bij herhaling aangekaart dat hun verantwoordelijkheid voor arbeidsvoorwaarden hun zwaar valt.

Deze discussie voeren wij als CNV Dienstenbond dezer dagen bovendien breder in de ICT-sector. In het kader van de ICK-CAO kunnen wij in ieder geval concluderen dat wij de samenwerking met ondernemingsraden op dit terrein moeten verbeteren.

Zorg over naleving CAO

Maar de uitkomsten van de enquête zijn ook op een ander front niet één grote goed-nieuwsshow. De naleving van de ICK-CAO lijkt namelijk een probleem. Zo geeft 15% van de leden aan dat er in hun bedrijf geen seniorenregeling en geen overwerkregeling bestaat. Terwijl beide onderwerpen nota bene dwingend door de CAO worden voorgeschreven! Daarnaast geeft 10% van de leden aan minder te verdienen dan het minimumsalaris zoals aangegeven voor deze functie in de CAO. Zo zijn er ook nog andere voorbeelden.

Als dit beeld representatief is voor de naleving van de ICK-CAO zou dat ernstig zijn. Dat moet verder uitgezocht worden. Als CNV Dienstenbond zullen wij daarom de komende CAO-onderhandelingen voorstellen doen om de naleving van de CAO verder te onderzoeken en waar nodig te verbeteren.

Maurice Limmen
Landelijk bestuurder voor de ICT-sector