Gemeente De Ronde Venen


Gemeente pleit voor goedkeuring Bestemmingsplan Lintbebouwing Vinkeveen

De gemeente De Ronde Venen zal tijdens een hoorzitting van Gedeputeerde Staten ervoor pleiten om het Bestemmingsplan Lintbebouwing Vinkeveen goed te keuren. Hiermee vraagt de gemeente aan GS om af te wijken van het advies van de Provinciale Planologische Commissie (PPC) om goedkeuring te onthouden.

De PPC heeft onlangs aan GS geadviseerd om goedkeuring te onthouden aan het Bestemmingsplan Lintbebouwing Vinkeveen, omdat niet voldaan zou zijn aan enkele vereiste onderzoeken, zoals de Habitat- en Vogelrichtlijn, de Flora- en faunawet, het Besluit Luchtkwaliteit en de Watertoets. Daarnaast heeft de PPC nog de nodige inhoudelijke bezwaren, zoals de introductie van bouwvlakken buiten de rode contour en de maatvoering van woonschepen.

De opstelling van de PPC komt voor het bestuur als een verrassing. Het Bestemmingplan Lintbebouwing Vinkeveen is conserverend van aard. Dat wil zeggen: Er is in het plan geen sprake van ontwikkelgebieden'; het betreft vrijwel alleen het vastleggen van een gegroeide situatie.

Op grond van het vooroverleg met de PPC in 2003 was de gemeente in de veronderstelling dat het eindproduct zou voldoen aan de door de PPC gestelde eisen.

Wat betreft de inhoudelijke bezwaren van de PPC zal de gemeente de gemaakte keuzen op 24 maart verdedigen.

Gedeputeerde Staten zullen uiterlijk op 10 mei 2005 een definitieve beslissing nemen. Mocht die beslissing negatief uitpakken voor de gemeente De Ronde Venen, dan zal de gehele bestemmingsplanprocedure vanaf de fase inspraak en overleg moeten worden overgedaan.

Het besluit van GS staat open voor beroep.