Gerechtelijke organisatie

Uitspraak over algemene voorwaarden van Dell

Den Haag, 22 maart 2005 â Het Gerechtshof âs-Gravenhage deed vandaag uitspraak in een zaak tussen HCC en Dell Computer B.V.. HCC vroeg het hof een groot aantal bedingen in de door Dell gehanteerde algemene voorwaarden als onredelijk bezwarend aan te merken voor consumenten. Het hof merkt als onredelijk bezwarend voor consumenten aan de door Dell opgenomen beperkingen van de aansprakelijkheid en van het ontbindingsrecht. Het is wel toegestaan betaling door consumenten bij aflevering te beperken tot betaling per credit card en na telefonische bestelling.

Het hof heeft in deze zaak al op 6 juli 2004 een voorlopige beslissing gegeven (LJ-nr AP8250). Daarbij heeft het hof een verklaring voor recht gegeven dat de door Dell gehanteerde bepaling waarin de consument werd verplicht om 100% bij vooruitbetaling te voldoen, in strijd was met de wet en onredelijk bezwarend voor consumenten. Vervolgens heeft Dell de door haar gehanteerde algemene voorwaarden gewijzigd. Het hof heeft zijn uitspraak van vandaag gebaseerd op deze gewijzigde algemene voorwaarden.

Beslissing
Het hof heeft vandaag het volgende beslist:

1. Dell handelt niet in strijd met enig verbod door de mogelijkheid tot betaling bij aflevering slechts mogelijk te maken voor consumenten die in het bezit zijn van een credit card en die telefonisch bestellen.

2. Dell heeft in een aantal bepalingen een aansprakelijkheidsbeperking opgenomen. Verder is in een bepaling een beperking van het ontbindingsrecht opgenomen. Deze beperkingen zijn in strijd met voor consumenten geldende wettelijke regelingen en daarom onredelijk bezwarend voor consumenten.
3. De overige bezwaren van HCC zijn afgewezen.

Procedure
De zaak betreft een abstracte preventieve toetsing van de algemene voorwaarden op initiatief van een belangenorganisatie van consumenten op grond van artikel 6:240 Burgerlijk Wetboek. Dit is een speciale procedure die erop is gericht te voorkomen dat bedrijven in hun overeenkomsten met consumenten algemene voorwaarden opnemen die onredelijk bezwarend zijn voor de consument. De beslissing in een dergelijke procedure heeft dus alleen betrekking op algemene voorwaarden voor zover die gebruikt worden of bestemd zijn gebruikt te worden in overeenkomsten met consumenten. Deze procedure kan uitsluitend gevoerd worden voor het gerechtshof in Den Haag. Tegen de uitspraak staat beroep in cassatie open bij de Hoge Raad.

Partijen
De vereniging HCC is een belangenorganisatie van computergebruikers. Dell Computer B.V. is een in Nederland gevestigde vennootschap die haar bedrijf maakt van verkoop aan derden (waaronder consumenten) van â kort gezegd â computerapparatuur. De verkoop aan consumenten vindt plaats via internet of telefonisch.

LJ Nummers

AT1762
AP8250

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 22 maart 2005 Naar boven