---


---

Foto: Nederlandse militairen, zoals van het Apache detachement in Kaboel, ontplooien vaak eigenhandig al kleinschalige humanitaire initiatieven (Peter Wiezoreck)

Samenwerking levert duurzame bijdrage aan wederopbouw

22-3-2005 14:07:00

Buitenlandse Zaken en Defensie richten een gezamenlijk team op dat hervorming van de veiligheidssector in voormalige conflictgebieden zal ondersteunen. Daarnaast zal het bedrijfsleven actiever worden betrokken bij de wederopbouwactiviteiten.

Duurzame wederopbouw vereist een geïntegreerde aanpak op nationaal en internationaal niveau. Voor de Nederlandse overheid betekent dit nauwe samenwerking tussen de ministeries van Economische Zaken, Defensie en Buitenlandse Zaken. Daarnaast is ook de betrokkenheid van het bedrijfsleven van belang. Dit staat in de notitie Wederopbouw na gewapend conflict die namens de drie ministeries naar de Tweede Kamer is gestuurd. Wederopbouw zal alleen effectief zijn, wanneer de politieke dialoog, ontwikkelingssamenwerking en humanitaire, economische en militaire zaken in onderlinge samenhang worden ingezet.

Voor wederopbouw in een land dat uit een conflict komt, is niet alleen ontwikkelingshulp van belang, maar ook veiligheid en economisch herstel. Zo behoren vrede- en veiligheidsgerelateerde activiteiten deel uit te maken van een wederopbouwstrategie.

Nederland zal zich in het kader van wederopbouw na gewapend conflict richten op een select aantal landen. Om de bijdrage aan wederopbouw effectief en duurzaam te maken, wordt per land of regio een strategie ontwikkeld waarin de publieke en private inspanningen worden gebundeld. Deze samenwerking tussen de ministeries biedt de mogelijkheid tot het integreren van verschillende beleidsinstrumenten en een effectievere inzet van mensen en middelen.