Gemeente Utrecht

RECTIFICATIE


In het zojuist verzonden persbericht 'College start met voorbereidingen referendum koopzondag' stond een foutieve eerste zin. Bijgaand de juiste versie van het persbericht. Gelieve de eerdere versie als niet verzonden te beschouwen.

COLLEGE START MET VOORBEREIDINGEN REFERENDUM KOOPZONDAG

In de binnenstad mogen de winkels nu elke eerste zondag van de maand open. Bent u voor of tegen uitbreiding naar alle zon- en feestdagen? Dit is de referendumvraag die het college van burgemeester en wethouders op 1 juni 2005 wil voorleggen aan de Utrechtse bevolking. Deze vraag zet volgens het collegescherp neer waar het Referendum Koopzondagen over gaat. Mensen kunnen duidelijk ergens 'voor' of 'tegen' stemmen. Dat kan tot pittige debatten leiden in de stad. De vraag is voorgelegd aan een panel van Utrechtse burgers en bleek voldoende helder en onderscheidend.

Hoe de uiteindelijke vraagstelling luidt waar de kiezer zich in het stemhokje over kan uitspreken, is aan de gemeenteraad. De raad besluit op 14 april 2005 over het houden van een raadplegend referendum. Die vraagstelling maakt onderdeel uit van dit besluit. Naast de precieze vraagstelling doet het college voorstellen voor de communicatie over het referendum, de uitvoering, de evaluatie en de begroting. Ook wil het college voor- en tegenstanders ondersteunen als zij debatten willen organiseren. Deze voorstellen staan in een zogeheten startdocument dat het college heeft vastgesteld. Het college legt zich uiteraard op voorhand neer bij het besluit van de gemeenteraad.

Voor de procedure baseert het college zich op de Referendumverordening van de gemeente Utrecht. De uitslag van het Referendum Koopzondagen is rechtsgeldig als tenminste 30% van de kiesgerechtigden zijn stem heeft uitgebracht. Net als bij andere verkiezingen is blanco stemmen mogelijk; deze stemmen tellen wel mee voor het opkomstpercentage maar niet voor de uitslag. Als 30% van de Utrechters is opgekomen, is het 'meeste stemmen gelden'. De uitslag van een raadplegend referendum is niet bindend voor de raad. Individuele raadsleden kunnen als zij het besluit nemen om de bevolking te raadplegen, wel aangeven hoe zij met de uitslag omgaan. Het is aan de raad om zo mogelijk in de eerstvolgende raadsvergadering na het referendum hierover een besluit te nemen.

De al bestaande onafhankelijke referendumcommissie gaat adviseren over de vraagstelling en ziet toe op een goed verloop van de referendumcampagne. Ook behandelt deze commissie klachten over de voorlichting en uitvoering van het referendum.

Op dit moment kent Utrecht 12 koopzondagen per jaar en 6 mogelijke 'themakoopzondagen' per wijk per jaar. Evaluatie geeft nu aanleiding tot uitbreiding. In het collegeprogramma is afgesproken bij eventuele uitbreiding van het aantal koopzondagen een referendum te organiseren. Het CDA heeft hierbij aangetekend tegen mogelijke uitbreiding van koopzondagen te zijn. Vorige week heeft het college al besloten om de raad voor te stellen dit referendum zo snel mogelijk te laten plaatsvinden, tegelijk met het landelijk referendum over de Europese grondwet op 1 juni 2005. Deze combinatie werkt kostenbesparend en opkomstbevorderend.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Regie Bouma, bestuurscommunicatie, 030-286 11 55.